Στον χάρτη με τις περιοχές της Ελλάδας με το μεγαλύτερο φορτίο κορωνοϊού συμπεριλαμβάνεται και το Άγιο Όρος. Μία κλειστή και ελεγχόμενη μοναστική κοινωνία με συγκεκριμένες δομές που εύκολα ιχνηλατούνται αν υφίσταται η απαιτούμενη βούληση  και με άμεσα ελεγχόμενο από την παροχή διαμονητηρίων ρεύμα επισκεπτών, βρέθηκε εξ αρχής στην δίνη του κυκλώνα.

Το Άγιον Όρος  με έντονο πράσινο χρώμα στον χάρτη της Ελλάδας έχει τα ίδια ποσοτικά χαρακτηριστικά με τους  νομούς  όπου επικεντρώθηκε εξ αρχής η προσοχή του ελεγκτικού μηχανισμού του κράτους ως προς τον εντοπισμό των κρουσμάτων και την λεπτομερή ιχνηλάτηση τους στη συνέχεια. Νομός Ξάνθης, Καστοριάς, Κοζάνης κλπ. Κάτι προφανώς  «πήγε στραβά» από την αρχή στην απομονωμένη μοναστική κοινωνία. Το zougla.gr απευθύνθηκε στην καθηγητή επιδημιολογίας Δ Παρασκευή ο οποίος επισημαίνει πως « πρέπει να τηρηθούν στο Άγιον Όρος όλα τα μέτρα προστασίας που κατά τα συμφωνηθέντα ισχύουν για όλους τους λατρευτικούς χώρους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Και μόνον αυτή η επισήμανση σημαίνει πώς έχει υποπέσει στην αντίληψη των ειδικών πώς τα μέτρα αυτά δεν τηρήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν. 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αναπληρωτής  καθηγητής επιδημιολογίας στο Ε.Κ.Π.Α Δημήτρης Παρασκευής , μιλώντας στο  zougla.gr  αναφέρεται στο Άγιο Όρος και το πώς μπορεί η Ιερά κοινότητα να διαφυλαχθεί από νέα κρούσματα COVID -19.  Συγκεκριμένα, ο καθηγητής σημειώνει ότι η περίπτωση του Αγίου Όρους είναι μία δύσκολη περίπτωση, με ιδιαίτερες λατρευτικές διαδικασίες καθώς  έχουμε έναν μικρό πληθυσμό και μία κλειστή κοινωνία. Πρέπει όλοι οι επισκέπτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τον Χώρο να θερμομετρούνται και να λαμβάνουν  όλα τα μέτρα προστασίας .

Επίσης  αυτό αφορά και τους    μοναχούς  και  τους  διοικητικούς  υπαλλήλους, για να μην έχουμε ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού μέσα στα Ιερά Μοναστήρια.  Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρείται  το πρωτόκολλο που  εφαρμόζεται και στις Εκκλησίες.  Πιστεύω ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και η κοινότητα έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Αυτή την στιγμή δεν έχουμε κανένα  νέο κρούσμα και θεωρώ δεν πρέπει να ανησυχούμε . Το μόνο δύσκολο στην διαχείριση  και στην ιχνηλάτηση είναι αν κάποιος ασυμπτωματικός μεταφέρει τον ιό σε κάποιον  που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες ».

Ελεγχόμενα και με προσκλήσεις τα  Διαμονητήρια

Η ιερά κοινότητα λόγω της πανδημίας  έχει πάρει αυστηρά μέτρα και έχει μειώσει τους επισκέπτες που μπορούν να επισκεφθούν μέχρι σήμερα το Άγιο Όρος. Ο εκπρόσωπος των Αγιορείτικων  Γραμμών κ. Τσοχτουρίδης  Γιώργος μιλώντας στο zougla.gr μας μεταφέρει την εικόνα που επικρατεί σήμερα  για όσους θέλουν να επισκεφθούν τα Μοναστήρια. Ειδικότερα, υποστηρίζει  ότι « Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, καθώς έχουμε περιορισμένα προσκλητήρια- διαμονητήρια. Πριν  την πανδημία είχαμε 600 επισκέπτες ημερησίως. Σήμερα έχουμε 60 και είναι κυρίως  από Βουλγαρία, Ρωσία και Ρουμανία. Ο έλεγχος του ρυθμού αύξησης των επισκεπτών γίνεται μέσω των προσκλητηρίων προς τους ενδιαφερόμενους από τα ίδια τα Μοναστήρια.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί  πώς η Πανδημία στη Ρωσία συνεχίζεται με ανησυχητικά ανεξέλεγκτο ρυθμό ενώ στη Βουλγαρία επιμηκύνθηκε το χρονικό όριο ισχύος των περιοριστικών μέτρων λόγω της εμφάνισης τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεγάλου αριθμού κρουσμάτων.

Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ό ρους δέχεται πια   μόνον 15 διαμονητήρια για κάθε Μοναστήρι, 2 για κάθε σκήτη και 1 για κάθε κελί. «Εμείς στους επισκέπτες και για την μεταφορά τους με σκάφος από την  Oυρανούπολη προς τις Καρυές παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης όπως η θερμομέτρηση, τα αντισηπτικά και οι μάσκες. Επίσης,  λειτουργεί  και το κέντρο υγείας στις Καρυές  , το οποίο έχει λάβει από τον  ΕΟΔΥ  συγκεκριμένες οδηγίες για τον Covid -19» είπε ο Γιώργος Τσοχτουρίδης.

Μέχρις εδώ όλα φαίνονται να είναι υπό έλεγχο. Ωστόσο τόσο οι υγειονομικές αρχές όσο και οι ειδικοί έχουν κάποια δυσκολία να αποδεχτούν πώς η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων στο Άγιον Όρος πραγματοποιήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν με την απαιτούμενη σχολαστικότητα και αποτελεσματικότητα που παρατηρήθηκε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η Μοναστική Κοινότητα βρέθηκε αδικαιολόγητα και εξ αρχής στην δίνη του κυκλώνα και παρουσίασε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

Αυτή η εξάπλωση και υπερμετάδοση  του Ιού εντός του Αγίου Όρους οφειλόταν  στους επισκέπτες ή στις ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης και θρησκευτικής λατρείας που ισχύουν; Μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί ικανοποιητική απάντηση στο ερώτημα αυτό ούτε από τους ειδικούς ούτε και από τον ΕΟΔΥ με τον οποίο το[N1]  zougla .gr ήρθε επίσης σε επαφή. Υπάρχει η αίσθησης πώς τόσο οι υπηρεσίες όσο και οι επιστήμονες αρμόδιοι δεν φαίνεται να διαθέτουν εντός του Αγίου Όρους τις απαιτούμενες δομές (εργαλεία) αποτελεσματικής και αξιόπιστης ιχνηλάτησης του Covid-19. Αυτό είναι ένα μείζον ζήτημα όταν ανοίξουν εκ νέου οι πύλες τις Μοναστικής Κοινότητας στους επισκέπτες κυρίως από γεωγραφικές περιοχές  με βαρύ ιικό φορτίο.

Θα έπρεπε τέλος να απαντηθεί και ένα ακόμη ερώτημα. Το ένα και κατά πόσο και παρά τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετώπισε το Περιβόλι της Παναγιάς με τον Κορωνοϊό , η Μοναστική Κοινότητα είχε τα ανακλαστικά να υιοθετήσει αυστηρά μέτρα προστασίας. Αν δηλαδή πρυτάνευσε η επιστημονική λογική η εάν αντιθέτως κυριάρχησε το Τυπικό ως προς τις συναθροίσεις, την Αγίας Μετάληψη, το Τελετουργικό εν γένει. Δεν χρειάζεται στο άμεσο μέλλον να τυπωθεί εκ νέου ο χάρτης της χώρας με το Άγιο Όρος να συγκαταλέγεται στις περιοχές με βαρύ ιικό φορτίο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης