Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για αύξηση των δαπανών υγείας, ο επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Declan Costello.

Όπως δήλωσε στην 23η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση “Europe: Leaving indecisiveness behind?”, την Τρίτη 17 Ιουλίου, είναι ένα από τα θέματα που θα διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και συγκεκριμένα με το Υπουργείο Οικονομικών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Costello παραδέχτηκε ότι οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα είναι πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση βρει δημοσιονομικό χώρο, τότε υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για την αύξηση του προϋπολογισμού, δήλωσε.

Οι χαμηλοί κλειστοί προϋπολογισμοί στην υγεία συνδέονται άμεσα με τις υπέρογκες επιστροφές που επωμίζονται οι πάροχοι, με το πρόβλημα να είναι όλο και μεγαλύτερο κάθε χρόνο ιδίως για τον κλάδο του φαρμάκου. Το claw back της φαρμακευτικής δαπάνης αυξάνεται ανεξέλεγκτα τα τελευταία χρόνια, αφού δεν φτάνουν τα 1,945 δισ. ευρώ για τη φαρμακευτική περίθαλψη της χώρας. To 2018, οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές έφτασαν 1,4 δισ. ευρώ και το 2019 εκτιμάται ότι θα αγγίξουν 1,7 δισ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της φαρμακοβιομηχανίας απαιτείται μια αύξηση της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Επίσης, χρειάζεται να τροποποιηθεί ο υπολογισμός του claw back και να συνυπολογίζονται οι επενδύσεις στην παραγωγή και στην έρευνα. Σε ένα τριετές πλαίσιο που θα συμφωνηθεί με την πολιτεία, μπορεί να επιτευχθεί ένα προβλέψιμο και σταθερό περιβάλλον.  
 
Από την κυβέρνηση εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό και η διαπραγμάτευση με την αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Από το συνολικό δημοσιονομικό χώρο που μπορεί προφανώς να βρεθεί, ένα επαρκές τμήμα θα πρέπει να πάει στο φάρμακο. Επίσης, θα πρέπει να προβλεφθεί και ξεχωριστός προϋπολογισμός για τα εμβόλια που λανθασμένα παραμένουν στη φαρμακευτική δαπάνη. Σε συνδυασμό με την εισαγωγή της έννοιας της συνυπευθυνότητας με την πολιτεία, ο φαρμακευτικός κλάδος μπορεί να αποδώσει επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, στην εκδήλωση του Economist.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης