Στον ορίζοντα το πρώτο τεστ ούρων για τη διάγνωση της νόσου των τρελών αγελάδων

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016, 10:37
Στον ορίζοντα το πρώτο τεστ ούρων για τη διάγνωση της νόσου των τρελών αγελάδων
Ένα τεστ ούρων θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για τη γρήγορη διάγνωση της «νόσου των τρελών αγελάδων» (Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ), όπως ανακοίνωσαν Βρετανοί επιστήμονες.

Έως σήμερα δεν υπάρχει κάποιο εύκολο τεστ για αυτήν τη σπάνια αλλά θανατηφόρα νευροεκφυλιστική νόσο. Η διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο με τη λήψη εγκεφαλονωτιαίου υγρού ή εγκεφαλικού ιστού ή μεταθανάτια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γράχαμ Τζάκσον του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας «JAMA Neurology», σύμφωνα με το BBC, ανακάλυψαν ότι είναι δυνατό να ανιχνευθούν στα ούρα οι πρωτεΐνες «πριόνια» που ευθύνονται για τις εγκεφαλικές βλάβες.

Το τεστ -που δεν δίνει ψευδώς θετικά αποτελέσματα, αλλά ακόμη «χάνει» αρκετές περιπτώσεις- χρειάζεται κι άλλη βελτίωση, προτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί κλινικά. Όμως, ακόμη κι αν καταστεί εφικτή η απλή και έγκαιρη διάγνωση, συνεχίζει να μην υπάρχει θεραπεία για τη νόσο. Παρ' όλα αυτά, οι γιατροί ελπίζουν ότι μια πιο γρήγορη διάγνωση θα βοηθήσει μελλοντικά σε μια θεραπεία.

Για πρώτη φορά έγινε αντιληπτό στη δεκαετία του ΄90 ότι η νόσος μπορεί να περάσει από τις αγελάδες στους ανθρώπους. Έκτοτε οι Αρχές παρακολουθούν στενά πόσοι άνθρωποι αρρωσταίνουν ή πεθαίνουν από τη νόσο.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016, 11:45