Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί έχουν κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα κυρίως λόγω υπέρτασης

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί έχουν κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα κυρίως λόγω υπέρτασης

Σχεδόν οι μισοί ενήλικοι Αμερικανοί (το 48% ή περίπου 121,5 εκατομμύρια άνθρωποι) πάσχουν από κάποιου είδους καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με νέα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση.

Οι παθήσεις της καρδιάς παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ, έπειτα από δεκαετίες σταθερής μείωσης, οι θάνατοι καρδιαγγειακής αιτιολογίας εμφανίζουν μετά το 2016 εκ νέου αύξηση, μολονότι παγκοσμίως οι θάνατοι αυτοί τείνουν να μειωθούν.

Η αύξηση στα ποσοστά των Αμερικανών με καρδιαγγειακό πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο νέο χαμηλότερο όριο που από το 2017 έθεσαν η Αμερικανική Ένωση και το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας για την υπέρταση, η οποία θεωρείται πλέον ότι αρχίζει από τα 130/80 mm Hg κι όχι από τα 140/90 mm Hg.

Στα καρδιαγγειακά νοσήματα περιλαμβάνονται κυρίως η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, τα εγκεφαλικά και η υπέρταση. Αν εξαιρεθεί η υπέρταση, τότε το ποσοστό των ενηλίκων Αμερικανών με καρδιαγγειακή νόσο υποχωρεί στο 9% και εμφανίζει μείωση σε σχέση με το παρελθόν. Η υπέρταση είναι ένας από τους συχνότερους και πιο επικίνδυνους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

«Οι έρευνες δείχνουν ότι η καταπολέμηση της υπέρτασης θα είχε μεγαλύτερη επίπτωση στους καρδιαγγειακούς θανάτους από ό,τι η καταπολέμηση όλων των άλλων παραγόντων κινδύνου, με εξαίρεση μόνο το κάπνισμα στους άνδρες» δήλωσε ο Άιβορ Μπένζαμιν, πρόεδρος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης και διευθυντής του Καρδιαγγειακού Κέντρου του Ιατρικού Κολεγίου του Ουισκόνσιν.

Οι μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 80% όλων των καρδιαγγειακών περιστατικών θα μπορούσε να αποτραπεί με τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη και της υψηλής χοληστερίνης, σε συνδυασμό με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και το κόψιμο του τσιγάρου.

Τα νέα στατιστικά στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Circulation», περιέχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις, καθώς ένα ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό Αμερικανών κόβει το κάπνισμα (σχεδόν το 95% των νέων 12 έως 19 ετών και σχεδόν το 80% των ενηλίκων είναι πια μη καπνιστές). Επίσης, αυξάνονται συνεχώς όσοι ασκούνται, αν και τα ποσοστά παχυσαρκίας στις ΗΠΑ παραμένουν υψηλά (περίπου 40% στους ενήλικες και σχεδόν 20% στους νέους). 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019, 11:15