Ζήαης Ψάλλας

Σχεδόν οι μισοί από τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών που άρχισαν να λαμβάνουν στατίνες τις εγκαταλείπουν μέσα σε ένα χρόνο, εν μέρει λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών όπως π.χ. ο διαβήτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αυστραλοί ερευνητές, που μελέτησαν πάνω από 22.000 άτομα άνω των 65 ετών, ανέφεραν ότι οι γιατροί πρέπει να διδάσκουν τους ασθενείς τους για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των στατινών. H μελέτη δημοσιεύθηκε στο British Journal of Clinical Pharmacology.

Κατά το πρώτο έτος μετά τη λήψη της συνταγής το 44,7% των ατόμων άνω των 65 ετών διακόπτει εντελώς τις στατίνες​Ο Danny Liew, του Πανεπιστημίου Monash. στη Μελβούρνη, δήλωσε: «Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν την ανάγκη για παρεμβάσεις για τη βελτίωση της χρήσης στατινών στους ηλικιωμένους ενήλικες προκειμένου να επιτευχθούν τα οφέλη».

Σχεδόν οι μισοί συνταξιούχοι για τους οποίους οι γιατροί συνταγογράφησαν στατίνες, τις εγκατέλειψαν μέσα σε ένα χρόνο, βρήκε η μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι οι γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες – οι οποίες περιλαμβάνουν τον κίνδυνο διαβήτη, δυσλειτουργίας στύσης, προβλήματα ύπνου και μυϊκού πόνου – προκαλούν ποσοστό εγκατάλειψης των φαρμάκων κατά 45% στα άτομα άνω των 65 ετών μέσα σε 12 μήνες, ενώ στα άτομα άνω των 85 ετών είναι ακόμη λιγότερο πιθανή η λήψη χαπιών.

Οι στατίνες αυξάνουν την επιβίωση μετά από καρδιακή προσβολή

Για την ακρίβεια, μεταξύ 22.340 Αυστραλών ηλικίας άνω των 65 ετών που άρχισαν θεραπεία με στατίνες από το 2014 έως το 2015, το 55,1% δεν ήταν συμμορφωμένο (δεν λάμβανε τα χάπια για τουλάχιστον το 80% του προβλεπόμενου χρόνου) κατά το πρώτο έτος μετά τη λήψη της συνταγής ενώ το 44,7% τα είχε διακόψει εντελώς.

 Οι στατίνες λαμβάνονται μία φορά την ημέρα από έξι εκατομμύρια Βρετανούς για να μειώσουν τη χοληστερόλη τους και να αποφύγουν τις καρδιακές παθήσεις.

Για όσους έχουν καρδιακά προβλήματα – ειδικά εάν είχαν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο – τα χάπια αυτά είναι αποδεδειγμένο ότι αυξάνουν την επιβίωση, μειώνοντας την πιθανότητα επανάληψης ενός επεισοδίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης