Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη γονιμότητα του άνδρα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011, 13:10
Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη γονιμότητα του άνδρα

Μια νέα νεοζηλανδική επιστημονική μελέτη, που εστίασε την προσοχή της στους υπογόνιμους άνδρες, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι όσοι παίρνουν αντιοξειδωτικά συμπληρώματα έχουν τουλάχιστον τετραπλάσιες πιθανότητες να κάνουν τελικά παιδί.

Πάντως, οι ερευνητές, υπό τη Μάριαν Σόουελ του Πανεπιστημίου του Όκλαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό online περιοδικό «The Cochrane Library», απέφυγαν να δηλώσουν ότι τα αντιοξειδωτικά σε κάθε περίπτωση θα βελτιώσουν την ανδρική γονιμότητα, λέγοντας ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες πάνω στο θέμα, μεταξύ άλλων για να προσδιοριστεί ποιο αντιοξειδωτικό είναι πιο αποτελεσματικό.

Η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου έναν στους 20 άνδρες και ευθύνεται, κατά το ήμισυ, για την καθυστέρηση σύλληψης παιδιού. Μέχρι και το 80% των περιπτώσεων στους άνδρες εκτιμάται ότι οφείλεται στις συνέπειες του οξειδωτικού στρες στα κύτταρα του σπέρματος, που οδηγεί στη μείωση τόσο του αριθμού όσο και της ποιότητας (κινητικότητας) των σπερματοζωαρίων. Το οξειδωτικό στρες προκαλείται, όταν μόρια γνωστά ως ελεύθερες ρίζες, τα οποία αποτελούν υποπροϊόντα του μεταβολισμού των κυττάρων, προξενούν ζημιές στο DNA και στη σωστή κυτταρική λειτουργία. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τη δράση των ελευθέρων ριζών.

Η μελέτη (μετα-ανάλυση) των Νεοζηλανδών επιστημόνων αξιολόγησε συγκριτικά τα πορίσματα 34 ερευνών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και συνολικά αφορούσαν σχεδόν 3.000 ζευγάρια που είχαν προβλήματα γονιμότητας και έκαναν κάποια θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αναλύοντας τις περιπτώσεις που τελικά κατέληξαν σε εγκυμοσύνη, οι ερευνητές συμπέραναν ότι, όταν οι άνδρες έπαιρναν αντιοξειδωτικά, οι πιθανότητες επιτυχίας ήσαν υπερτετραπλάσιες.

Ο δρ Μαρκ Σίγκμαν του Πανεπιστημίου Μπράουν στις Η.Π.Α. εμφανίστηκε επιφυλακτικός, καθώς η δική του έρευνα για τη χρησιμότητα των αντιοξειδωτικών στη γονιμότητα δεν είχε δείξει κάποια αξιόλογη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος. O ίδιος επεσήμανε ότι οι μελέτες δεν χρησιμοποιούν τα ίδια είδη αντιοξειδωτικών, έτσι είναι αδύνατο να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα καθενός από αυτά τα συμπληρώματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Εκτός από συμπληρώματα, τα αντιοξειδωτικά υπάρχουν σε διάφορες τροφές, όπως οι τομάτες, το τυρί μοτσαρέλα και ορισμένα χόρτα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τα υπογόνιμα ζευγάρια δεν πρέπει να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα αντιοξειδωτικά, για να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους. «Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα αντιοξειδωτικά βλάπτουν. Όμως, από τη στιγμή που δεν ξέρουμε ακριβώς ποια από αυτά ή σε ποιες δόσεις είναι ωφέλιμα, ιδίως για τη γονιμότητα, οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν τις αγοραστικές επιλογές τους βασισμένοι σε πολύ περιορισμένα δεδομένα» επεσήμανε ο Σίγκμαν.

   

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011, 13:10