Σύμφωνα με ευρήματα νέας έρευνας που έγινε στην Αγγλία,  τα πληκτρολόγια των ΑΤΜ περιέχουν τους ίδιους, πολυάριθμους παθογόνους μικροοργανισμούς με τις δημόσιες τουαλέτες.

Η έρευνα έγινε με λήψη δειγμάτων από τα πληκτρολόγια κεντρικών ΑΤΜ της Αγγλίας, τα οποία βρίσκονται σε διάφορες πόλεις της και χρησιμοποιούνται καθημερινά από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Οι ερευνητές πήραν επίσης δείγματα από τα καθίσματα στις παρακείμενες δημόσιες τουαλέτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα τα δείγματα αφέθηκαν για ένα βράδυ σε εργαστηριακά δισκάκια – ώστε να αναπτυχθούν, και το επόμενο πρωί αναλύθηκαν. Τόσο στα ΑΤΜ, όσο και στα καθίσματα από τις δημόσιες τουαλέτες εντοπίστηκαν ψευδομονάδες και διάφοροι βάκιλοι, που είναι γνωστό ότι προκαλούν διάφορα επίμονα δεινά, όπως η διάρροια.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρίτσαρντ Χέιστινγκς, μικροβιολόγος στην εταιρεία αντιμικροβιακών προϊόντων «BioCote», εξέφρασε την έκπληξή του για τα ευρήματα. «Δεν το περιμέναμε να είναι τόσο μολυσμένα τα ΑΤΜ», δήλωσε στον βρετανικό Τύπο. «Ούτε βεβαίως να είναι εξίσου μολυσμένα με τις δημόσιες τουαλέτες».

Η «BioCote» πραγματοποίησε τις αναλύσεις έπειτα από δημοσκόπηση με 3.000 εθελοντές, οι οποίοι ανέφεραν ποιους θεωρούν ως τους πιο μολυσμένους δημόσιους χώρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων είπαν πως θεωρούν ως πιο μολυσμένο δημόσιο χώρο τις δημόσιες τουαλέτες. Ακολουθούν τα δημόσια τηλέφωνα, τα οποία χαρακτήρισαν εξαιρετικά μολυσμένα περισσότεροι από ένας στους δύο εθελοντές – με το 48% να λένε ότι αποφεύγουν να τα χρησιμοποιούν, διότι φοβούνται μην κολλήσουν κάπιο μικρόβιο.

Τα πληκτρολόγια των ΑΤΜ βρίσκονται μόλις στην δέκατη θέση της κατάταξης, συγκεντρώνοντας το 42% των απαντήσεων. «Οτιδήποτε αγγίζουν πολλά χέρια μπορεί να μολυνθεί με ιούς και βακτήρια», είπε ο δρ Χέιστινγκς. «Είναι όμως εκπληκτικό να θεωρούνται βρώμικα τα δημόσια τηλέφωνα, και όχι τα πληκτρολόγια των ΑΤΜ, τα οποία καθημερινά αγγίζουν αναρίθμητοι άνθρωποι».

Τι πρέπει να κάνουμε; Το προφανές: συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών μέσα στη μέρα – και όχι τα χέρια μας άπλυτα στο στόμα, στα μάτια ή στη μύτη μας…

 

Πηγή: ygeia.tanea.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης