Οι επιστήμες των γονιδίων (γενωμική-γενετική) και των υποατομικών σωματιδίων (σωματιδιακή φυσική) είναι οι δύο πιο «καυτές» περιοχές έρευνας, σύμφωνα με την καθιερωμένη ετήσια μελέτη Thomson Reuters μεταξύ των δημοσιεύσεων των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο.

Είναι η τρίτη χρονιά στη σειρά, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που οι ερευνητές των γονιδιωμάτων κατακτούν την κορυφή της προσοχής, με βάση το ενδιαφέρον που συγκεντρώνουν οι επιστημονικές δημοσιεύσεις τους (δηλαδή τις ετεροαναφορές από άλλους ερευνητές). Το γεγονός δείχνει την κεντρική πλέον θέση της γονιδιακής έρευνας στις βιοϊατρικές επιστήμες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οκτώ από τους 21 πιο δημοφιλείς από άποψη δημοσιεύσεων επιστήμονες το 2012, μελετούσαν τα γονίδια και τις λειτουργίες τους, ενώ η επιστημονική δημοσίευση που αναδείχτηκε «πρωταθλήτρια» στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος ήταν η εργασία-ορόσημο που αφορούσε στην ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς στο CERN.

Πιο «καυτός» ερευνητής το 2012, με βάση τις ετεροαναφορές (citations), ήταν ο Ρίτσαρντ Γουίλσον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, το εργαστήριο του οποίου ήταν το πρώτο που «διάβασε» το γονιδίωμα ενός καρκινοπαθούς και ανακάλυψε γονιδιακές «υπογραφές» του καρκίνου.

Άλλοι δημοφιλείς ερευνητές στο πεδίο των γονιδίων αναδείχθηκαν πέρυσι ο Έρικ Λάντερ του κοινού Ινστιτούτου Broad των Πανεπιστημίων ΜΙΤ-Χάρβαρντ και η Κάρι Στέφανσον, ιδρύτρια της ισλανδικής εταιρείας γενετικής και βιοτεχνολογίας Decode Genetics, που προ μηνών εξαγοράστηκε από την Amgen.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστημονικές εργασίες το 2012 που αφορούσαν στο σωματίδιο (μποζόνιο) Χιγκς αποτελούσαν περίπου το ένα πέμπτο των δημοσιεύσεων που θεωρήθηκαν οι πιο «καυτές» πέρυσι. Όμως, αντίθετα με τα γονίδια, στο πεδίο της σωματιδιακής φυσικής δεν μπορεί να ξεχωρίσει κανείς κάποιον επιστήμονα, επειδή από τη φύση της η σχετική έρευνα είναι μια άκρως συλλογική υπόθεση. Σε μερικές επιστημονικές μελέτες, οι συγγραφείς ξεπερνούν τις 3.000! Η έρευνα Thomson Reuters αναδεικνύει επίσης το αυξανόμενο ειδικό βάρος της έρευνας των Κινέζων επιστημόνων σε αρκετά επιστημονικά πεδία. Τέσσερις από τους 21 πιο «καυτούς» ερευνητές του 2012 προέρχονται από κινεζικά ιδρύματα.

Όπως επεσήμανε ο υπεύθυνος της ομάδας ScienceWatch της Thomson Reuters Κρίστοφερ Κινγκ, «όταν κανείς δει τον αριθμό των δημοσιεύσεων που κάνουν τα διάφορα κράτη, θα διαπιστώσει ότι η Κίνα έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια. Προς το παρόν, αυτό δεν έχει φανεί στις ετεροαναφορές που λαμβάνουν οι Κινέζοι επιστήμονες από συναδέλφους τους, αλλά και αυτό φαίνεται πως αρχίζει να αλλάζει».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης