Θάνος Ξυδόπουλος

Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανέφερε για πρώτη φορά μια ύποπτη σχέση μεταξύ των εμφυτευμάτων στήθους και ενός σπάνιου είδους λεμφώματος (καρκίνος του ανοσοποιητικού συστήματος).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποδεικτικά στοιχεία αυτής της σύνδεσης είναι τώρα ισχυρότερα από ποτέ, με 457 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις αναπλαστικού λεμφώματος μεγάλων κυττάρων (ALCL: anaplastic large cell lymphoma) που αναφέρθηκαν σε γυναίκες οι οποίες τοποθέτησαν εμφυτεύματα.

«Έπειτα από εμπεριστατωμένη ανάλυση δεδομένων, αναφέρουμε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2018 ο οργανισμός έχει λάβει συνολικά 660 αναφορές (MDRs: medical device reports) σχετικά με τα περιστατικά που σχετίζονται με εμφυτεύματα στήθους (BIA-ALCL: Breast Implant-Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma) στις ΗΠΑ από το 2010» αναφέρει ο FDA.

Από τα 660 MDRs, η εμπεριστατωμένη ανάλυση μας δείχνει ότι υπάρχουν 457 μοναδικές περιπτώσεις BIA-ALCL, συμπεριλαμβανομένων εννέα θανάτων ασθενών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαμηλός ο κίνδυνος

Τα εμφυτεύματα συνήθως εισάγονται κάτω από τον υπάρχοντα ιστό μαστού ή ακόμα και κάτω από τους υποκείμενους μυς, προκαλώντας το σώμα να σχηματίσει μια προστατευτική κάψουλα ιστού ουλής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα σημεία της πάθησης βρέθηκαν κοντά στο εμφύτευμα κάτω από αυτήν την κάψουλα.

Ενώ η έρευνα συνεχίζεται, οι οργανισμοί υγείας ζητούν προσοχή. Αν και ο αριθμός των ταυτοποιημένων περιπτώσεων του BIA-ALCL είναι μικρός σε σύγκριση με τις κατ’ εκτίμηση 1,5 εκατ. γυναίκες που τοποθετούν εμφυτεύματα στήθους παγκοσμίως κάθε χρόνο, επιβεβαιωμένα δεδομένα και δημοσιευμένες πληροφορίες που έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης BIA-ALCL, δηλώνει ο FDA.

Δεν φαίνεται ότι όλα τα εμφυτεύματα φέρουν τους ίδιους κινδύνους. Ορισμένες από τις έρευνες που διεξήχθησαν την τελευταία δεκαετία δείχνουν ότι οι πιθανότητες ανάπτυξης ALCL από υγρά εμφυτεύματα είναι μεταξύ 1 ανά 3,817 και 1 ανά 30.000.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης