Ζήσης Ψάλλας

Οι ηλικιωμένοι άνδρες τείνουν να έχουν χαμηλότερη βιολογική ηλικία εάν έχουν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων σεξουαλικών ορμονών.Αυτό βρήκε μια μελέτη από την Αυστραλία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Endocrinology.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καθώς οι πληθυσμοί γερνούν και έχουν περισσότερες παθήσεις, ο εντοπισμός των οδών για μια υγιέστερη γήρανση είναι σημαντική», δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης, Bu Yeap, καθηγητής στο University of Western Australia. «Οι ορμόνες του φύλου, όπως η τεστοστερόνη και ο ενεργός μεταβολίτης της οιστραδιόλη, μπορεί να αντικατοπτρίζει ή να καθορίζει ενδεχομένως τη βιολογική ηλικία».

Όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της οιστραδιόλης, τόσο μεγαλύτερα ήταν τα τελομερή στους άνδρες 

Μερικοί άνθρωποι έχουν χαμηλότερη ή υψηλότερη βιολογική ηλικία από την χρονολογική ηλικία. Αυτή η βραδύτερη βιολογική γήρανση τους κάνει να ζουν περισσότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας τρόπος για τη μέτρηση της βιολογικής ηλικίας είναι το μήκος των τελομερών, τα οποία είναι σύμπλοκα DNA-πρωτεΐνης και βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων.

Η προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι το άγχος, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης και η κακή διατροφή μπορούν να συντομεύσουν τα τελομερή αλλά η επίδραση των ορμονών φύλου είναι αβέβαιη.

Νεότεροι με υψηλότερο επίπεδο σεξουαλικών ορμονών

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από από 2.913 άνδρες ηλικίας 70 έως 89 ετών.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα τελομερή στο DNA τους από λευκά αιμοσφαίρια. Μέτρησαν επίσης έξι ορμόνες του φύλου από δείγματα αίματος.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της οιστραδιόλης, τόσο μεγαλύτερα ήταν τα τελομερή, γεγονός που δείχνει χαμηλότερη βιολογική ηλικία. Αυτό ήταν αληθές αφού ελήφθησαν και άλλοι παράγοντες υπόψη όπως ο τρόπος ζωής και οι τυχόν υπάρχουσες ιατρικές νόσοι.

Ωστόσο, ο Yeap προειδοποίησε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν μόνο μια συσχέτιση και όχι απαραίτητα μια αιτία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης