Σύμφωνα με τα πρόσφατα ευρωπαϊκά στοιχεία, ο ένας στους δύο Ευρωπαίους είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

Όπως μάλιστα υποστηρίζει νέα έρευνα, η επιδημία παχυσαρκίας που μαστίζει την Ευρώπη οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στην πολιτική εισαγωγών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λόγω των χαμηλών τιμών στις εισαγωγές, διατυπώθηκε η υπόθεση ότι οι 27 χώρες μέλη «ανεφοδιάζονται» με περισσότερο κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά, συγκριτικά με τις χώρες που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. Επίσης, οι τιμές των θερμιδογόνων τροφίμων είναι προσιτές, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας.

Η εν λόγω έρευνα βασίστηκε στην παρατήρηση των διατροφικών συνηθειών των Πορτογάλων πριν και μετά την είσοδό τους στην Ε.Ε. Η διατροφή τους πριν, βασιζόταν σε εγχώρια τρόφιμα, ενώ μετά κυριάρχησαν τα εισαγόμενα, όπως το φθηνό κρέας, το τυρί και τα δημητριακά. Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο επικεφαλής ερευνητής Pedro Marques Vidal από το Πανεπιστήμιο της Λοζάννης είπε: «Το αποτέλεσμα των πιο χαμηλών τιμών ήταν η αύξηση της κατανάλωσης και η πρόσληψη βάρους από τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κυβερνητικού Βρετανικού Προγράμματος Foresight, μέχρι το 2025, οι μισοί άνδρες και πάνω από το ένα τρίτο των γυναικών θα είναι παχύσαρκοι, αυξάνοντας τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων, υπέρτασης, εγκεφαλικού και ορισμένων μορφών καρκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης