Ζήσης Ψάλλας

O διαβήτης κύησης κάνει επτά φορές πιο πιθανή την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ δεν υπάρχουν πολλά εργαλεία για να προβλεφτεί ποια γυναίκα τελικά θα αναπτύξει τη χρόνια πάθηση, η έρευνα που έγινε από τον Michael Wheeler του Πανεπιστημίου του Τορόντο και τον Brian Cox, αναπληρωτής στο τμήμα φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής, ρίχνει κάποιο φως στο ποιες γυναίκες με διαβήτη κύησης κινδυνεύουν περισσότερο.

«Όλες οι γυναίκες θέλουν να πιστέψουν ότι θα είναι στο 50% που δεν θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2», λέει ο Cox.

Η μελέτη εξέτασε μια ομάδα περίπου 1.000 γυναικών στη Νότια Καλιφόρνια που είχαν διαβήτη κύησης. Μετά τον τοκετό, οι επιστήμονες παρακολούθησαν την υγεία των γυναικών για σχεδόν για μια δεκαετία χρησιμοποιώντας δοκιμές ανοχής γλυκόζης από το στόμα και διάφορες άλλες βιοχημικές εξετάσεις. Κατέγραψαν επίσης τον τρόπο ζωής των γυναικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ερευνητική ομάδα βρήκε επτά λιπίδια που – αναλόγως των επιπέδων τους – προέβλεπαν με ακρίβεια 92% αν οι γυναίκες θα αναπτύξουν τον τύπο 2. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φασματομετρία μάζας και τεχνητή νοημοσύνη.

«Όλοι εστιάζουν στο σάκχαρο του αίματος, αλλά τα κυκλοφορούντα λίπη – επίσης γνωστά ως λιπίδια – είναι σημαντικά για την ασθένεια», είπε ο Wheeler. Και πρόσθεσε: «Η σχέση μπορεί να είναι αιτιώδης, μέσω της παχυσαρκίας ή των τύπων λιπών που λαμβάνουν οι άνθρωποι μέσω της διατροφής τους. Γνωρίζοντας αυτό, κοιτάξαμε περισσότερα από χίλια λιπίδια σε ένα μικρό δείγμα αίματος».

Επτά λιπίδια

Η γενετική και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα λιπιδίων των ανθρώπων. Η ελπίδα είναι να βρεθεί μια απλή υπογραφή λιπιδίων που είναι κοινή μεταξύ όλων των γυναικών και μπορούν να προβλέψουν τον διαβήτη.

Τα επτά λιπίδια που προσδιορίστηκαν σε αυτή τη μελέτη αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου.

Η ιδέα, λέει ο Wheeler, είναι να δημιουργηθεί μια απλή δοκιμασία για να προβλεφθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ο τύπος 2 χρησιμοποιώντας ένα μικρό δείγμα αίματος που λαμβάνεται πριν οι γυναίκες εγκαταλείψουν το νοσοκομείο μετά τον τοκετό – ή ακόμα λίγες εβδομάδες ή μήνες αργότερα.

Η πρόσφατη μελέτη του Wheeler και του Cox βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016, στην οποία εντόπισαν μια σειρά μεταβολιτών που θα μπορούσαν να προβλέψουν τον τύπο 2 σε γυναίκες που είχαν υποστεί διαβήτη κύησης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetologia.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης