Τα συμπληρώματα ασβεστίου προκαλούν έμφραγμα;

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012, 14:36
Τα συμπληρώματα ασβεστίου προκαλούν έμφραγμα;
Οι άνθρωποι που παίρνουν συμπληρώματα ασβεστίου ενδεχομένως να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος, σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές. Το ασβέστιο συχνά λαμβάνεται από μεγάλους, σε ηλικία, ανθρώπους για την ενίσχυση της οστικής τους μάζας και την προστασία τους από τα οστεοπορωτικά κατάγματα.

Ωστόσο, η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Heart» επισημαίνει ότι τα συμπληρώματα πρέπει να λαμβάνονται με σύνεση και ότι είναι προτιμότερο η ενίσχυση της διατροφής με ασβέστιο να γίνεται κυρίως μέσω της κατανάλωσης των κατάλληλων τροφίμων.

Οι ερευνητές από το Γερμανικό Κέντρο Αντικαρκινικής Έρευνας παρακολούθησαν 23.980 άτομα για περισσότερο από μία δεκαετία. Διαπίστωσαν ότι μεταξύ των ατόμων που έπαιρναν συμπληρώματα ασβεστίου, ο κίνδυνος εμφράγματος ήταν κατά 86% υψηλότερος συγκριτικά με τα άτομα που δεν λάμβαναν.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί ο συσχετισμός ανάμεσα στα συμπληρώματα ασβεστίου και την υγεία της καρδιάς.

Επίσης, η Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία τονίζει ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν ασβέστιο δεν πρέπει να το διακόψουν μόνοι τους, αλλά, εάν ανησυχούν, θα πρέπει να το συζητήσουν με τον γιατρό τους.

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012, 14:36