Ζήσης Ψάλλας

Η σύνθεση των μικροβίων στο στόμα των παιδιών ηλικίας μέχρι δύο ετών μπορεί να προβλέψει την αύξηση του βάρους τους, σύμφωνα με μελέτη που περιέλαβε 226 παιδιά και τις μητέρες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καμπύλη βάρους στην πρώιμη παιδική ηλικία φαίνεται να σχετίζεται με τη σύνθεση των στοματικών βακτηριδίων, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτή η πτυχή του μικροβιώματος ενός παιδιού θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ένδειξη παιδικής παχυσαρκίας. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

«Ένα στα τρία παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα», δήλωσε η Kateryna Makova, καθηγήτρια βιολογίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Αν βρούμε έγκαιρους δείκτες παχυσαρκίας στα μικρά παιδιά, μπορούμε να βοηθήσουμε τους γονείς και τους γιατρούς να λάβουν προληπτικά μέτρα».

Η ανθρώπινη πεπτική οδός είναι γεμάτη με μια ποικιλία μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των ευεργετικών βακτηρίων που βοηθούν στην εξασφάλιση της σωστής πέψης και στη στήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό το μικροβίωμα μετατοπίζεται με την αλλαγή της διατροφής και μπορεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ των ατόμων. Το μικροβίωμα του εντέρου έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία σε μερικούς ενήλικες και εφήβους, αλλά η σχέση του στοματικού μικροβιώματος και της αύξησης βάρους δεν είχε ερευνηθεί πριν από τη μελέτη αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η στοματική μικροβιολογία συνήθως μελετάται σε σχέση με την περιοδοντική νόσο και η περιοδοντική νόσος συνδέεται σε ορισμένες περιπτώσεις με την παχυσαρκία», δήλωσε η Sarah Craig, μεταδιδακτορική ερευνήτρια βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Penn και πρώτη συγγραφέας της μελέτης. «Εδώ, διερευνήσαμε ενδεχόμενες άμεσες συσχετίσεις μεταξύ της στοματικής μικροβιολογίας και του σωματικού βάρους του παιδιού. Αντί απλώς να παρατηρούμε εάν ένα παιδί ήταν υπέρβαρο στην ηλικία των δύο ετών, χρησιμοποιήσαμε καμπύλες ανάπτυξης για τα πρώτα δύο χρόνια μετά τη γέννηση. Η προσέγγιση αυτή είναι ιδιαίτερα καινοτόμος και δίνει μεγαλύτερη στατιστική δύναμη για την ανίχνευση των σχέσεων».

Μεταξύ των 226 παιδιών από την κεντρική Πενσυλβάνια, το στοματικό μικροβίωμα όσων κέρδισαν γρήγορα βάρος – ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για παιδική παχυσαρκία – ήταν λιγότερο διαφοροποιημένο, δηλαδή περιείχε λιγότερες ομάδες βακτηρίων. Αυτά τα παιδιά είχαν επίσης υψηλότερη αναλογία Firmicutes προς Bacteroidetes, δύο από τις πιο συνηθισμένες ομάδες βακτηριδίων που βρίσκονται στο ανθρώπινο μικροβίωμα.

«Ένας υγιής άνθρωπος συνήθως έχει πολλά διαφορετικά βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου», δήλωσε η Craig. «Αυτή η μεγάλη ποικιλία βοηθάει στην προστασία από τη φλεγμονή ή τα επιβλαβή βακτήρια και είναι σημαντική για τη σταθερότητα της πέψης ενόψει αλλαγών στη διατροφή ή το περιβάλλον. Υπάρχει επίσης μια ορισμένη ισορροπία δύο κοινών ομάδων βακτηρίων, των Firmicutes και των Bacteroidetes, που τείνει να λειτουργεί καλύτερα υπό υγιείς συνθήκες, ενώ διαταραχές στην ισορροπία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργίες της πέψης».

«Υπάρχουν συνήθως δραματικές αλλαγές στο μικροβίωμα ενός ατόμου καθώς αναπτύσσεται κατά την πρώιμη παιδική ηλικία», δήλωσε η Μακόβα. «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι τα σήματα της παχυσαρκίας μπορούν να καθοριστούν νωρίτερα από το στόμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό επειδή τα στοματικά δείγματα είναι ευκολότερο να ληφθούν από εκείνα που προέρχονται από το έντερο, τα οποία απαιτούν δείγματα κοπράνων”.

Η μελέτη βρήκε επίσης ότι η αύξηση του βάρους στα παιδιά σχετίζεται με την ποικιλομορφία του στοματικού μικροβιώματος της μητέρας. Αυτό θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει μια γενετική προδιάθεση της μητέρας και του παιδιού να έχουν παρόμοιο μικροβίωμα ή το παιδί και η μητέρα να έχουν παρόμοια διατροφή και περιβάλλον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης