Τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των υπέρβαρων και παχύσαρκων

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014, 14:40
Τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των υπέρβαρων και παχύσαρκων
Ο αριθμός των υπέρβαρων και παχύσαρκων ενηλίκων στον αναπτυσσόμενο κόσμο έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί από το 1980 κι ανέρχεται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο, αναφέρει σε έκθεσή της μία βρετανική δεξαμενή σκέψης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του BBC.

Η Overseas Development Institute (ODI) αναφέρει ότι ένας στους τρεις ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο είναι υπέρβαρος και καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν περισσότερα μέτρα για να επηρεάσουν τις διατροφικές συνήθειες των πολιτών.

Στη Βρετανία, το 64% των ενηλίκων είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι. Η έκθεση προβλέπει "τεράστια αύξηση" στα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά και τον διαβήτη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των ενηλίκων που είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι--δηλαδή που έχουν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο του 25--αυξήθηκε από 23% σε 34% από το 1980 ως το 2008.

Τα περισσότερα κρούσματα της αύξησης παρατηρήθηκαν στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ειδικά σε χώρες με αυξανόμενα εισοδήματα όπως η Αίγυπτος και το Μεξικό.

Η έκθεση με τίτλο «Η Διατροφή του Μέλλοντος» αναφέρει ότι το φαινόμενο οφείλεται στις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και σε μία μετάβαση από την κατανάλωση δημητριακών και σιτηρών στην κατανάλωση περισσότερο λιπαρών τροφών, σακχάρων, ελαίων και προϊόντων ζωικής προέλευσης.

Συνολικά 904 εκατομμύρια άνθρωποι σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου θεωρούνται σήμερα υπέρβαροι ή παχύσαρκοι με δείκτη μάζας σώματος 25 και άνω, ενώ ο αριθμός αυτός το 1980 ήταν 250 εκατομμύρια.

Στις χώρες υψηλού εισοδήματος ο αριθμός είναι 557 εκατομμύρια. Στη διάρκεια της ίδιας περιόδου, ο παγκόσμιος πληθυσμός σχεδόν διπλασιάστηκε.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο υποσιτισμός εξακολουθεί να θεωρείται πρόβλημα για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων στον αναπτυσσόμενο κόσμο κι ειδικά για τα παιδιά.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο χρόνο στην επιθεώρηση Population Health Metrics οι ερευνητές εξέτασαν την αλλαγή στον αριθμό των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανά περιοχές του κόσμου και ανά χώρα.

Στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής σημειώθηκε μεγάλη αύξηση του ποσοστού της παχυσαρκίας στο βαθμό που εξομοιώθηκαν με την Ευρώπη, δηλαδή ποσοστό περίπου 58%.

Ενώ η Βόρεια Αμερική εξακολουθεί να διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων ενηλίκων (70%), περιοχές όπως η Αυστραλασία και η νότια Λατινική Αμερική δεν απέχουν πολύ με 63%.

Η μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των παχύσαρκων σημειώθηκε στη νοτιοανατολική Ασία, όπου το ποσοστό τριπλασιάστηκε και κυμαίνεται από 7% ως 22%.

Σε ό,τι αφορά τις χώρες μεμονωμένα, η έκθεση διαπιστώνει ότι τα ποσοστά παχύσαρκων και υπέρβαρων σχεδόν διπλασιάστηκαν στην Κίνα και στο Μεξικό και αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο στη Νότια Αφρική από το 1980. Πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής επίσης έχουν υψηλό ποσοστό υπέρβαρων ενηλίκων.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014, 14:48