Αρχικά ήταν ο αντίχειρας από τη συνεχή δακτυλογράφηση κειμένων, τώρα όμως τα έξυπνα κινητά φαίνεται ότι προκαλούν και αυχενικό άλγος!

Οι θεραπευτές που ασχολούνται με την πλάτη και τον αυχένα λένε ότι, υπάρχει μεγάλη αύξηση του αριθμού των ατόμων που υποφέρουν από πόνο σε αυτές τις περιοχές και αυτό επειδή, περνούν πολύ χρόνο σκυμμένοι πάνω από τα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές τους. Ισχυρίζονται ότι η αύξηση αυτή οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη νέα τεχνολογία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόσθετη δυνατότητα που δίνεται στους χρήστες, να μπαίνουν μέσω των smartphones τους στο διαδίκτυο και να περιηγούνται, οδηγεί σε επιμήκυνση του χρόνου χρήσης τους, ενώ σε αντίθεση με τους φορητούς υπολογιστές, οι μικρές συσκευές που επιτρέπουν την είσοδο στο internet, τοποθετούνται σε χαμηλό επίπεδο σε σχέση με το σώμα του ατόμου, πράγμα που σημαίνει ότι ο χρήστης γέρνει το λαιμό του ώστε να βλέπει καλά στην οθόνη.

Μια και το μέσο ανθρώπινο κεφάλι ζυγίζει 4,5 -5,5 κιλά περίπου, και η κάμψη του αυχένα υπό γωνία καθιστά πιο δύσκολη τη στήριξή του, αυξάνονται οι πιθανότητες του άλγους, το οποίο μπορεί να επεκταθεί στους ώμους και τους καρπούς. Παράλληλα μπορεί να παρουσιαστεί, εκτός από τον κλασσικό πονοκέφαλο, και αρθρίτιδα.

Ειδικός σε τέτοια ζητήματα είπε ότι, «ο «τραυματισμός» του αυχένα μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες εκφυλιστικές αρθρίτιδες, εάν η κατάσταση αφεθεί χωρίς θεραπεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ανθρώπινοι μύες είναι σχεδιασμένοι για να κινούν το κεφάλι, εάν όμως αυτό μένει σε μια σταθερή στάση για πάρα πολύ ώρα και κατόπιν κληθεί να κάνει μια κίνηση, τότε αμέσως οι μύες πιέζονται με αποτέλεσμα να τραυματίζονται και να πονούν.

Τέλος, οι θεραπευτές προσθέτουν ότι, οι γυναίκες με ψηλό και λεπτό λαιμό, είναι και εκείνες που κινδυνεύουν περισσότερο από αυχενικά προβλήματα, κυρίως όταν κάνουν καθιστική ζωή και δεν κάνουν συχνή χρήση των μυών του αυχένα.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης