Το αλεύρι είναι η κύρια αιτία επαγγελματικού άσθματος

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014, 10:12
Το αλεύρι είναι η κύρια αιτία επαγγελματικού άσθματος
Το αλεύρι αποτελεί την κύρια αιτία επαγγελματικού άσθματος (20% των συνολικών περιστατικών), σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα. Ακολουθεί σε επικινδυνότητα το αμμώνιο (15%), το οποίο υπάρχει συχνά στα προϊόντα καθαρισμού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Φρεντερίκ Ντε Μπλε του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Στρασβούργου, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Μόναχο, μελέτησαν επί τρία χρόνια στοιχεία που είχαν συλλέξει Γάλλοι γιατροί ειδικευμένοι στις επαγγελματικές νόσους (δηλαδή όσες σχετίζονται με το επάγγελμα κάποιου).

Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να διαγνωστούν με επαγγελματικό άσθμα (43 ανά εκατομμύριο εργαζομένων) από ό,τι οι άνδρες (29 ανά εκατ.). Τα σχετικά περιστατικά είναι, επίσης, περισσότερα μεταξύ τόσο των εξειδικευμένων όσο και των ανειδίκευτων εργαζομένων των πόλεων (κατά μέσο όρο 116 ανά εκατ.) από ό,τι μεταξύ των αγροτών (97 ανά εκατ.).

Η συχνότερη εμφάνιση επαγγελματικού άσθματος συμβαίνει μεταξύ όσων εργάζονται στον δευτερογενή τομέα μεταποίησης και επεξεργασίας τροφίμων και ποτών (279 ανά εκατ.), ενώ αντίθετα πολύ χαμηλότερη είναι η συχνότητα στον πρωτογενή (αγροτικό) τομέα παραγωγής τροφίμων (160 ανά εκατ.).

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014, 10:12