Το αλκοόλ… σκοτώνει

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011, 09:13
Το αλκοόλ… σκοτώνει

Όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ), η κατάχρηση αλκοόλ προκαλεί το θάνατο 2,5 εκατ. ανθρώπων κάθε χρόνο.

Οι κύριες αιτίες θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ είναι, οι τραυματισμοί που σημειώνονται υπό καθεστώς μέθης, o καρκίνος, η κίρρωση του ήπατος, η καρδιακή νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Melvin Freeman, από το υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής, που έλαβε μέρος στη σύνταξη της έκθεσης, δήλωσε ότι πρόκειται για «δολοφόνο» και δεν είναι ωφέλιμο το αλκοόλ από πλευράς δημόσιας υγείας.

Παγκοσμίως, άνω του 6% των θανάτων στο αντρικό φύλο σχετίζονται με το αλκοόλ, αλλά μόνο 1% των γυναικών. Σχεδόν 1 στους 10 θανάτους μεταξύ των νέων, ηλικίας 15 έως 29 ετών, οφείλεται σε αιτίες που συνδέονται με το αλκοόλ-περίπου 320.000 κάθε χρόνο.

Η πρώτη έκθεση του Π.Ο.Υ για τον αλκοολισμό εδώ και 7 χρόνια συνιστά, οι κυβερνήσεις να αυξήσουν τους φόρους στα αλκοολούχα ποτά, να περιορίσουν τις πωλήσεις, να προωθήσουν προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης και να καταργήσουν διαφημίσεις.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, η επίδραση της χρήσης του αλκοόλ διαφέρει ανάλογα με την εθνικότητα. Πληθυσμοί στην Ασία για παράδειγμα, είναι περισσότερο ευάλωτοι στον καρκίνο του φάρυγγα από τη χρήση αλκοόλ.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011, 09:13