Δεν μπορείτε να ξεκολλήσετε από το διαδίκτυο; Τότε αυτό πρέπει να το προσέξετε γιατί μπορεί να πάθετε κατάθλιψη, όπως υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές. Σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Leeds, τα άτομα που είναι εθισμένα στο διαδίκτυο και επικοινωνούν με άλλους κυρίως μέσω των «δωματίων επικοινωνίας» (chat rooms) παρά μέσω προσωπικής επαφής, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με άλλους χρήστες του διαδικτύου, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα HealthDay News.

«Το Διαδίκτυο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σημερινή εποχή, παρέχοντας σημαντικά οφέλη και διευκολύνσεις στον άνθρωπο, αλλά έχει και τη σκοτεινή του πλευρά», δηλώνει η ερευνήτρια της μελέτης Δρ.Catriona Morrison. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι, προσθέτει η ερευνήτρια, χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να πληρώνουν λογαριασμούς, να πραγματοποιούν κάποιες αγορές και να στέλνουν ηλεκτρονικά μηνύματα, υπάρχουν κάποια άτομα που δυσκολεύονται να βάλουν όρια στο χρόνο που αναλώνουν στο Διαδίκτυο, φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να καθορίζει την καθημερινότητά τους. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychopathology, εξέτασε 1.319 άτομα ηλικίας 16-51 ετών και βρήκε ότι 1,2% εξ αυτών ήταν εθισμένοι στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα άτομα αυτά είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης μέτριας έως σοβαρής κατάθλιψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η υπερβολική χρήση του Διαδικτύου συνδέεται με την κατάθλιψη, χωρίς ωστόσο να είμαστε βέβαιοι για το τι προηγείται και τι έπεται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε κάποια άτομα η υπερβολική χρήση του Διαδικτύου θα μπορούσε να αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη για καταθλιπτικές τάσεις», εξηγεί η Δρ. Morrison.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης