Ζήσης Ψάλλας

Σε μια μικρή ισραηλινή μελέτη, οι συμμετέχοντες με νόσο του Crohn είδαν τα συμπτώματά τους να μειώνονται όταν άρχισαν να χρησιμοποιούν έλαιο κάνναβης. Οι ειδικοί λένε ότι το έλαιο κάνναβης μπορεί να είναι αποτελεσματικό και δεν δίνει τις παρενέργειες άλλων φαρμάκων. Η νόσος του Crohn είναι μια οδυνηρή, μερικές φορές εξουθενωτική κατάσταση που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα της γαστρεντερικής  οδού αλλά πιο συχνά το λεπτό έντερο», εξήγησε η Δρ. Timna Naftali, επικεφαλής της μελέτης και ειδικός στη γαστρεντερολογία στο νοσοκομείο Meir και στην κλινική Kupat Holim στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ.

Το έλαιο κάνναβης δεν αλλάζει την ψυχική κατάσταση ενώ η χρήση του μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματαΟι ερευνητές προσέλαβαν 46 άτομα με μέτρια και σοβαρή νόσο του Crohn για τη μελέτη. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων του συμμετέχοντος και η ποιότητα ζωής τους μετρήθηκαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία. Η φλεγμονή του εντέρου ελέγχθηκε χρησιμοποιώντας ένα ενδοσκόπιο και ελέγχοντας τους δείκτες της φλεγμονής που υπάρχουν στα δείγματα αίματος και κοπράνων. Ορισμένοι έλαβαν εικονικό φάρμακο, ενώ άλλοι έλαβαν έλαιο κάνναβης που περιέχει 15% κανναβιδιόλη (CBD) και 4% τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Και οι δύο είναι φυσικές ουσίες στο έλαιο της κάνναβης.

Μετά από δύο μήνες, οι ερευνητές είπαν ότι οι συμμετέχοντες που λάμβαναν κάνναβη παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της νόσου του Crohn και στην ποιότητα ζωής. Περίπου το 65% της ομάδας του ελαίου κάνναβης πληρούσε αυστηρά τα κριτήρια πλήρους ύφεσης των συμπτωμάτων, ενώ αυτό συνέβη στο 35% της ομάδας του εικονικού φαρμάκου.

«Έχουμε δείξει προηγουμένως ότι η κάνναβη μπορεί να παράγει μετρήσιμες βελτιώσεις στα συμπτώματα της νόσου του Crohn, αλλά προς έκπληξή μας δεν είδαμε στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στις ενδοσκοπικές βαθμολογίες ή στους φλεγμονώδεις δείκτες που μετρήσαμε στην ομάδα του ελαίου κάνναβης σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου» είπε η Naftali. «Αυτό το εύρημα δείχνει ότι δεν ήταν το αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα του ελαίου της κάνναβης που βοήθησε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Γνωρίζουμε ότι τα κανναβινοειδή μπορούν να έχουν βαθιά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι η βελτίωση στα συμπτώματα μπορεί να μην σχετίζεται με αυτές τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες».

Μείωση της διάρροιας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την κάνναβη (hemp) προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του ελαίου που χρησιμοποιείται από ιατρική άποψη. Η κάνναβη και η μαριχουάνα προέρχονται από το ίδιο φυτό (Cannabis sativa) αλλά δεν είναι ίδιες ουσίες. Ενώ οι καλλιεργητές μαριχουάνας έχουν εκτρέψει τα φυτά τους για να περιέχουν υψηλά επίπεδα τετραϋδροκανναβινόλης (THC) -πρόκειται για την ουσία που “ανεβάζει”-  οι αγρότες της κάνναβης σπάνια τροποποιούν τα φυτά τους. Η μαριχουάνα μπορεί να περιέχει έως και 30% THC, ενώ η κάνναβη περιέχει λιγότερο από 0,3% (ανά ξηρό βάρος) THC.

Έτσι, το έλαιο κάνναβης δεν αλλάζει την ψυχική κατάσταση ενώ η χρήση του μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα μας παράγει, εκ φύσεως, χημικά που μοιάζουν με την κάνναβη (τα κανναβινοειδή) και έχουμε υποδοχείς για αυτά που ονομάζονται CB-1 και CB-2. Οι υποδοχείς είναι παρόντες σε όλο το σώμα και τον εγκέφαλο.

Tο έλαιο της κάνναβης δεν αλλάζει την ψυχική κατάσταση ενώ η χρήση του μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα
Το έλαιο της κάνναβης επηρεάζει αυτούς τους υποδοχείς για να βοηθήσει στη μείωση τόσο του πόνου όσο και της φλεγμονής. Η Naftali είπε ότι μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στην ανακούφιση ενός από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα της νόσου Crohn. «Εκτός από την αύξηση της όρεξης, το έλαιο της κάνναβης μπορεί να επιβραδύνει την κυκλοφορία των τροφών μέσω του εντέρου και να μειώσει τις εντερικές εκκρίσεις, γεγονός που μειώνει τη διάρροια», ανέφερε.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της United European Gastroenterology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης