Η διατροφή με ανθυγιεινά λιπαρά αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011, 14:15
Η διατροφή με ανθυγιεινά λιπαρά αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα, οι άνθρωποι που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε λιπαρά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Ναβάρα και της Λας Πάλμας στα Κανάρια νησιά, με επικεφαλής τον καθηγητή προληπτικής ιατρικής, Αλμουδένα Σάντσεζ-Βιγιέχας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «PLoS ONE», διαπίστωσαν επίσης ότι ορισμένες μεσογειακές τροφές, όπως το ελαιόλαδο, που έχουν πολλά ωμέγα-9 λιπαρά οξέα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μελέτησαν για έξι χρόνια τη διατροφή, το στιλ ζωής και την κατάσταση της υγείας περισσότερων από 12.000 εθελοντών, από τους οποίους κανείς δεν είχε κατάθλιψη στην αρχή της έρευνας.

Στο τέλος της έρευνας, 657 εθελοντές είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη. Όσοι κατανάλωναν συχνά «γρήγορο» φαγητό και γλυκά βιομηχανικής παραγωγής, πλούσια σε υδρογονωμένα «τρανς» λιπαρά, παρουσίασαν σημαντική αύξηση (έως 48%) του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης, σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν τέτοια λίπη.

Όσο περισσότερα «τρανς» λιπαρά κατανάλωνε κάποιος, τόσο φαινόταν να επιβαρύνει την ψυχική υγεία του. Από την άλλη, διαπιστώθηκε ότι τα πολυακόρεστα λίπη, που υπάρχουν στα ιχθυέλαια και στα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, «σχετίζονται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης».

Η μελέτη επισημαίνει ότι, σε όλο τον κόσμο, περίπου 150 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ υπογραμμίζει ότι σε ορισμένες χώρες, όπως στις Η.Π.Α. και τη Βόρεια Ευρώπη (σε αντίθεση με τις μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες) είναι αυξημένο το ποσοστό κατανάλωσης ανθυγιεινών κορεσμένων και «τρανς» λιπαρών, που βρίσκονται σε κρέατα, βούτυρα, μαζικά παραγόμενα γλυκά και φαγητά «fast food». Οι ερευνητές υπογραμμίζουν, επίσης, ότι τα θανατηφόρα καρδιαγγειακά περιστατικά σχετίζονται και με την κακή διατροφή.

   

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011, 14:15