Ζήσης Ψάλλας

Ένα βακτήριο που είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο του στομάχου μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του Duke Cancer Institute.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εύρημα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastroenterology, περιγράφει μια συσχέτιση μεταξύ των αντισωμάτων απέναντι στο ελικοβακτήριο του πυλωρού (Helicobacter pylori) και του αυξημένου κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι μελέτες γύρω από αυτό το θέμα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε μια ανάλυση με πάνω από 4.000 περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου, οι οποίες διερευνήθηκαν από μεγάλες και ποικίλες μελέτες παρακολούθησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και των ατόμων που είχαν μολυνθεί από ένα λοιμογόνο στέλεχος του H. pylori.

«Η σχέση μεταξύ της μόλυνσης και του καρκίνου είναι ενδιαφέρουσα, ιδιαίτερα εάν μπορούμε να την εξαλείψουμε με αντιβιοτικά» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Meira Epplein, Ph.D., από το Duke Cancer Institute. «Η μελέτη μας παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την έρευνα για να βρούμε οριστικά αν υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Epplein και οι συνάδελφοί της συνέλεξαν στοιχεία από 10 μεγάλες περιφερειακές και εθνικές μελέτες των ΗΠΑ. Ανέλυσαν δείγματα αίματος για περισσότερους από 8.400 συμμετέχοντες εκ των οποίων οι μισοί εκδήλωσαν καρκίνο του παχέος εντέρου και οι άλλοι μισοί όχι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι λοιμώξεις από το ελικοβακτήριο του πυλωρού ήταν εξίσου συνηθισμένες τόσο στην ομάδα του καρκίνου όσο και στην άλλη ομάδα – με 4 στους 10 και στις δύο ομάδες να έχουν θετικό αποτέλεσμα για έκθεση στο βακτήριο. Αλλά εμφανίστηκαν έντονες φυλετικές διαφορές. Οι λευκοί είχαν χαμηλότερο ποσοστό μόλυνσης, οι ασιάτες είχαν μέσες τιμές ενώ οι λατίνοι και οι Αφροαμερικανοί είχαν πολύ υψηλότερα ποσοστά.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι τα αντισώματα σε τέσσερις πρωτεΐνες του H. pylori ήταν πιο συχνά παρόντα σε ορισμένες εθνικότητες με καρκίνο του παχέος εντέρου. Ειδικά μια πρωτεΐνη του ελικοβακτηρίου, η VacA, είχε τη μεγαλύτερη συσχέτιση με τις αυξημένες πιθανότητες καρκίνου στους Αφροαμερικανούς και αυτό αποτέλεσε έκπληξη.

Οι ερευνητές θέλουν να μάθουν τώρα αν η πρωτεΐνη VacA του ελικοβακτηρίου προκαλεί απευθείας τον καρκίνο. Αν όχι, η Epplein είπε ότι πρόσθετες μελέτες θα μπορέσουν να καθορίσουν εάν τα αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης θα καθιερώσουν έναν νέο δείκτη κινδύνου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης