Ζήσης Ψάλλας

Στα παιδιά ηλικίας πέντε ετών, ο κίνδυνος να είναι υπέρβαρα είναι σχεδόν διπλάσιος εάν στους 12 μήνες της ζωής τους κατανάλωναν καθημερινά γάλα με δημητριακά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Acta Paediatrica από Σουηδούς ερευνητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το γάλα μαζί με δημητριακά δεν είναι άσχημο ως τέτοιο, το πώς χρησιμοποιείται είναι το πρόβλημα, δηλαδή όταν δεν θεωρείται γεύμα αλλά ως πρόσθετο συμπλήρωμα σε άλλα τρόφιμα», ανέφερε ο Bernt Alm, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής στην Ακαδημία Sahlgrenska, του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, στη Σουηδία.

Οι ίδιοι ερευνητές έχουν προηγουμένως συνδέσει την κατανάλωση των δημητριακών γάλακτος σε ηλικία έξι μηνών με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) στις ηλικίες ενός έτους και ενάμιση έτους. Η παρούσα μελέτη είναι της ίδιας ομάδας παιδιών, ορισμένα χρόνια αργότερα.

Η έρευνα περιελάμβανε 1.870 παιδιά τα στοιχεία των οποίων ελήφθησαν από τη μελέτη Halland Health and Growth. Τα στοιχεία για το ύψος και το βάρος καταγράφηκαν από τις υπηρεσίες υγείας ενώ οι πληροφορίες σχετικά με την πρόσληψη τροφής και ποτών προήλθαν από τους γονείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κληρονομικότητα 

Μεταξύ των ηλικίας πέντε ετών παιδιών, το 11,6% ήταν υπέρβαρα και το 2,3% είχε παχυσαρκία. Ο κίνδυνος υπερβολικού βάρους ή παχυσαρκίας αποδείχθηκε σχεδόν διπλάσιος (94%) εάν τα παιδιά σε ηλικία 12 μηνών, κατανάλωναν καθημερινά δημητριακά γάλακτος. Αυτή η αύξηση κινδύνου ήταν ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες.

Παραδείγματα άλλων συνθηκών που διαπιστώθηκε ότι καθιστούν το υπερβολικό βάρος πιθανότερο ήταν εάν οι γονείς είχαν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, εάν κάπνιζαν και εάν υπήρχε ιστορικό παχυσαρκίας στην οικογένεια. Η κληρονομικότητα ήταν ο ισχυρότερος μεμονωμένος παράγοντας.

Οι ερευνητές είπαν ότι τα γεύματα με βάση τα δημητριακά γάλακτος είναι θρεπτικά και καλά και έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια στη Σουηδία. Η εξαίρεσή τους δεν είναι πανάκεια, αλλά εάν το παιδί έχει άλλους παράγοντες κινδύνου για υπερβολικό βάρος, όπως η κληρονομικότητα, ίσως τότε θα πρέπει να γίνει η σκέψη από τους γονείς να μην χρησιμοποιηθούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης