Το ginseng (με λατινική ονομασία panax από το ελληνικό πανάκεια) ή όπως το λένε στην Κίνα, «η ρίζα της ζωής», είναι ένα από τα παγκοσμίως γνωστά βότανα, που θεωρούνται θαυματουργά. Οι τονωτικές και θεραπευτικές ιδιότητές του, το κατατάσσουν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, στα σημαντικότερα φυσικά βοηθήματα για την τόνωση του ανθρώπινου οργανισμού.

Η βασική ιδιότητα της ρίζας αυτής είναι ότι, απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό μεταφέροντας οξυγόνο στα κύτταρα. Επιπλέον διεγείροντας τους ενδοκρινείς αδένες, βοηθά στην απορρόφηση όλων των βιταμινών και των μετάλλων, είναι ευεργετική στην πίεση του αίματος, στη σεξουαλική ικανότητα, στην αϋπνία, σε κάθε είδους αβιταμίνωση, αναιμία, έλλειψη γλυκόζης, ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα κα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρα όμως από τα παραπάνω, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη υψηλών δόσεων της ρίζας για διάστημα άνω των δύο μηνών, μειώνει την κόπωση που νοιώθουν οι ασθενείς με καρκίνο.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 340 νοσούντες, οι οποίοι ή είχαν ολοκληρώσει τη θεραπευτική τους αγωγή ή ακόμα υποβάλλονταν σε αυτή. Οι συμμετέχοντες κάθε ημέρα λάμβαναν είτε εικονικό φάρμακο, είτε καθαρό –χωρίς έκδοχα- ginseng σε κάψουλες. Σε χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων τα σημάδια βελτίωσης των συμπτωμάτων της κόπωσης, στα άτομα της ομάδας που λάμβαναν το ginseng, ήταν μικρά. Ωστόσο, σε οκτώ εβδομάδες από την έναρξη, η βελτίωση ήταν σημαντική σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου, ενώ δεν παρουσιάστηκαν παρενέργειες.

Η κόπωση σε ασθενείς με καρκίνο, έχει συνδεθεί με την αύξηση των φλεγμονωδών κυτταροκινών του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και με τα ελλιπώς ρυθμισμένα επίπεδα κορτιζόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δραστικές ουσίες του ginseng, έχει αποδειχθεί από μελέτες σε πειραματόζωα πως, μειώνουν τις κυτοκίνες, οι οποίες σχετίζονται με τη φλεγμονή, βοηθώντας στη ρύθμιση των επιπέδων της κορτιζόλης.

Μέχρι αυτή τη μελέτη, οι επιπτώσεις του δεν είχαν δοκιμαστεί εκτενώς ενάντια στην εξουθενωτική κόπωση που παρατηρείται σε ποσοστό ακόμα και 90% σε ασθενείς με καρκίνο, αν και το βότανο χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική ως φυσικό τονωτικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης