Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί «προοίμιο» για το κάπνισμα, απέδειξε με κατηγορηματικό τρόπο νέα έρευνα που πραγματοποίησε σε 26.000 άτομα από 27 χώρες ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδαβάς και οι συνεργάτες του από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και η οποία κατέδειξε, πως ενώ 20% των ενεργών σημερινών καπνιστών και το 4,7% από εκείνους που διέκοψαν το κάπνισμα έχει χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο, μόνο το 1,2% των μη καπνιστών δοκίμασε κάποια στιγμή τον εναλλακτικό αυτόν τρόπο καπνίσματος, που είναι σαφώς σημαντικά λιγότερο επιβλαβής από το παραδοσιακό τσιγάρο.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο επιλέγεται 2 φορές περισσότερο από καπνιστές που είχαν προσπαθήσει τους τελευταίους 12 μήνες να διακόψουν το κάπνισμα, ενώ σημαντική είναι η χρήση του ανάμεσα σε καπνιστές νεαρής ηλικίας. Αυτό όμως αποδεικνύει πως οι νέοι γενικά αρχίζουν νωρίτερα το κάπνισμα παραδοσιακού τσιγάρου, αλλά συγχρόνως δείχνει εμμέσως και την διάθεσή τους να απαλλαγούν από τη βλαβερή αυτή συνήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα παραπάνω στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν προγενέστερη έρευνα του Δρος Stanton Glantz από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με την οποία στις ΗΠΑ νέοι 12-18 ετών χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό τσιγάρο και αυτό συσχετίστηκε με τη μεγαλύτερη πιθανότητα «εθισμού» τους στα συμβατικά τσιγάρα.

«Τα στοιχεία αποδεικνύουν πως η χρήση ηλεκτρονικού δεν οδηγεί στο να ξεκινήσει κάποιος το κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων, αλλά αντίθετα τον βοηθά στην προσπάθεια να απαλλαγεί από αυτό» επισημαίνει σχετικά με τα πορίσματα της παραπάνω έρευνας ο καρδιολόγος-ερευνητής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.

Περισσότερα για την έρευνα μπορείτε να δείτε εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης