Ο Νίκος Σικλόγλου είναι γνωστός στον χώρο της ιατρικής, όταν το 1980 ανακάλυψε τα νεοκύτταρα ως ερευνητής στο Harvard. Σήμερα, διακεκριμένος επιστήμονας στη Ρώμη, έχει ξεκινήσει τις επαφές τα τελευταία χρόνια με στελέχη του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να τους ενημερώνει για τον «ΘΗΣΕΑ».

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ανθρωποκεντρικό, Ιπποκράτειο εκπαιδευτικό μοντέλο που εμπεριέχει αρμονικά τις ιατρικές γνώσεις σε μορφή διαγνωστικών κλειδιών, «εξανθρωπισμένη» τεχνολογία και φιλοσοφία, σε μορφή Application for digital use, έτοιμο για χρήση και εκμετάλλευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ο ίδιος αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του στο life2day, προθυμία του είναι να βοηθήσει την Ελλάδα αλλά και όλες τις χώρες του πλανήτη ώστε οι επόμενες γενιές νέων γιατρών να είναι στην ευτυχή θέση να κάνουν σωστή κλινική διάγνωση και επιβεβαίωση πριν την αποφοίτηση τους. Αυτό θα συμβάλλει στην καταστολή έως την εξάλειψη της σπάταλης δημοσίου και ιδιωτικού χρήματος καθώς οφείλεται στην άγνοια των γιατρών, λόγω μη σωστής προετοιμασίας ή λόγω του φόβου τιμωρίας, που τελεί αντικείμενο της Αμυντικής Ιατρικής .

Τι κάνει πρακτικά «ΘΗΣΕΑΣ»

Σύμφωνα με τον Ν. Σικλόγλου: «Εκπαιδεύει τους αδαείς φοιτητές ιατρικής να μάθουν να χρησιμοποιούν ορθά τις ιατρικές γνώσεις, ώστε να μπορούν να διαμορφώνουν μια σωστή κλινική διάγνωση και να την επιβεβαιώνουν στη συνέχεια, όπως κάνουν οι προικισμένοι και έμπειροι κλινικοί γιατροί, που όλοι εμείς θαυμάζουμε διότι βλέπουν τα αόρατα σημάδια μια ασθένειας».

Ο ίδιος προσθέτει: « Αυτό θα μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτούς από την πρώτη μέρα του πρώτου έτους των σπουδών, κάτω από αυστηρή επιτήρηση των Μεντόρων που θα τους εκπαιδεύουν, διασφαλίζοντας έτσι πλήρως τους ασθενείς. Έχει καθαρά κλινικό διαγνωστικό προσανατολισμό. Όσοι έχουν ενστάσεις ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με αδαείς φοιτητές από το πρώτο κιόλας έτος, θα ήθελα να τους καθησυχάσω διότι αυτό έγινε ειδικά για αδαείς φοιτητές ιατρικής, από έναν αδαή φοιτητή και γιατρό πήρε την ευθύνη επάνω του να βρει τον πλέον κατάλληλο τρόπο. Εγώ είμαι το παράδειγμα αυτής της Μεθοδολογίας, από λάθος αιτία. Δυο πράγματα θα κάνει ο Θησέας: θα εκπαιδεύει σωστά το νέο γιατρό, και για αυτό θα αποφύγει τη σπατάλη δημοσίου και ιδιωτικού πλούτου, όχι διότι θα φοβάται την τιμωρία σε περίπτωση που κληθεί να δικαιολογήσει τα κακώς πεπραγμένα στους δικαστές , αλλά απλά επειδή θα γνωρίζει να κάνει αυτό που πρέπει και είναι ανθρωπίνως δυνατό. Μια λάθος διάγνωση ή ένας λανθασμένος διαγνωστικός προσανατολισμός και κατά συνέπεια μια λανθασμένη θεραπευτική αγωγή, θα προκαλέσει σπατάλη και άσκοπες θυσίες τόσο στον ασθενή όσο και στο ΕΣΥ. Άρα ο “ΘΗΣΕΑΣ” θα εκπαιδεύει σωστά τις νέες γενιές γιατρών, ώστε να μη τελούν υπό την απειλή τιμωρίας, λόγω λάθους και θα αντιμετωπίζουν με στοργή, σεβασμό και αγάπη τους ασθενείς . Στην Αμερική ο ασθενής αντιμετωπίζεται σαν πιθανός τιμωρός των γιατρών σε περίπτωση λάθους και οι δικηγόροι διαφημίζουν ανοιχτά πλέον ότι χωρίς προκαταβολή είναι διατεθειμένοι να ζητήσουν αστρονομικά ποσά από τους δυστυχείς γιατρούς, αν αποδειχθεί η ενοχή τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή

Ο Νίκος Συκλογλού επιθυμεί να προσφέρει τον «ΘΗΣΕΑ» στην Ελλάδα για να βοηθήσει την χώρα, όχι μόνο για να εμπλουτίσει τα ισχύοντα εκπαιδευτικά προγράμματα ιατρικής των Ελληνικών Ιατρικών Σχολών, αλλά και για να μοιρασθεί τα royalties της application, αφού αυτό θα χρησιμοποιηθεί απ’ όλες τις ιατρικές σχολές του κόσμου, για να παταχθεί ριζικά η σπατάλη στα δικά τους ΕΣΥ.

«Αν αυτό δεν συμβεί για λόγους δεοντολογίας θα συμβεί λόγω της οικονομικής ανεπάρκειας αφού οι δαπάνες στο χώρο της υγείας θα είναι πάντα λίγες. Δείτε τι συμβαίνει στην Αμερική όπου η σπατάλη αγγίζει το ένα τρις δολάρια το χρόνο. Θεώρησα ότι ο “ΘΗΣΕΑΣ” έχει και πρέπει να διατηρήσει την ελληνική του ταυτότητα, έστω και αν έχω ήδη υπογράψει πρωτόκολλο συμφωνίας υλοποίησης του με την Ινδία, όταν το 2010 η αντιπροσωπεία της χώρας άκουσε την παρουσίαση αυτής της ιδέας στα Ηνωμένα Έθνη σε μια ειδική συνάντηση παρουσία Υπουργών Υγείας και της Γ.Γ. του Π.Ο.Υ. (WHO) Dr Chang», προσθέτει ο διακεκριμένος επιστήμονας.

«Είχα την χαρά και την τιμή να συναντήσω τον Υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, που με εξέπληξε με την ετοιμότητα του να αντιληφθεί την σημασία που έχει μια τέτοια εκπαιδευτική πρόταση. Ήταν πολύωρη η συζήτηση μας, διότι χρειάσθηκε να αναλύσω όλες τις πτυχές στον Υπουργό, που θεώρησε ότι πρόκειται για ένα εξόχως ενδιαφέρον εκπαιδευτικό μοντέλο που η εφαρμογή του θα ήταν χρήσιμη όχι μόνο για την χώρα αλλά και για όλες τις ιατρικές σχολές του κόσμου. Αναγνώρισε την δυνατότητα να δώσει στη χώρα πρωταγωνιστικό ρόλο, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη στιγμή που διανύει η πατρίδα μας. Αυτό θα μπορούσε να δώσει την δυνατότητα στη χώρα να παρουσιάσει τον “ΘΗΣΕΑ” σαν Ελληνική πρόταση στην Ευρώπη, με στόχο την καταστολή της σπατάλης, μίας και όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν το ίδιο φαινόμενο»,καταλήγει.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

Διαβάστε επίσης:

Το όραμα της Ολυμπιακής Ακαδημίας Κλασικών Σπουδών

Πανεπιστημιακό Κέντρο στον Όλυμπο. Η μικρή ιστορία ενός οράματος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης