To πρώτο Kέντρο Εκπαίδευσης Ηχωκαρδιογραφίας με Προσομοιωτή (CEST-Center Echocardiography Simulation Training), στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια λειτουργεί από τις αρχές του έτους στην Καρδιολογική Κλινική του ΓΝ Ασκληπιείου Βούλας, όπως δηλώνει στο Πρακτορείο Fm ο υπεύθυνος του Κέντρου διευθυντής καρδιολόγος, κ. Θάνος Τσούκας.

Σύμφωνα με τον καρδιολόγο, είναι από τα λίγα κέντρα που λειτουργούν αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς ανάλογα κέντρα υπάρχουν σε Δανία, Γερμανία και Τουρκία, ενώ αρκετά λειτουργούν σε ΗΠΑ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όπως εξηγεί ο κ. Τσούκας, το CEST λειτουργεί σε ειδική αίθουσα της Καρδιολογικής Κλινικής, εξοπλισμένο με οθόνες παρακολούθησης και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Προσφέρει πλήρη εκπαίδευση στην Διαθωρακική και Διοισοφάγεια Ηχωκαρδιογραφία, στην Υπερηχογραφία του Πνεύμονα και στην Επείγουσα Ηχωκαρδιογραφία και απευθύνεται σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους καρδιολόγους, αναισθησιολόγους και ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτά τα γνωστικά αντικείμενα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντική ανταπόκριση από ιατρούς του εξωτερικού

«Ο εκπαιδευόμενος υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτή εκτελεί μια πλήρη υπερηχογραφική μελέτη με τη βοήθεια ενός προπλάσματος ασθενή, σε ένα ψηφιακό περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, με ταυτόχρονη τρισδιάστατη ανατομική απεικόνιση. Η εκπαίδευση αρχικά αφορά στην φυσιολογική μελέτη και στην συνέχεια σε προοδευτικά δυσκολότερα κλινικά σενάρια, με ένα ευρύ φάσμα καρδιακών παθήσεων». Φυσικά η προσομοίωση επισημαίνει ο κ. Τσούκας, δεν υποκαθιστά την πραγματική εκπαίδευση, αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά και προετοιμάζει τον εκπαιδευόμενο για την διενέργεια εξετάσεων σε ασθενείς στην καθημερινή κλινική πράξη. Το Κέντρο όπως αναφέρει ο καρδιολόγος, απευθύνεται σε ιδιώτες και νοσοκομειακούς ιατρούς από όλη την Ελλάδα, ενώ σημαντική μέχρι τώρα είναι η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον συμμετοχής στα σεμινάρια και από ιατρούς άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. «Στο πλάνο του Εργαστηρίου Ηχωκαρδιογραφίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και την Ομάδα Εργασίας Ηχωκαρδιολογίας, είναι η διοργάνωση οnline σεμιναρίων από το 2022 με την συμμετοχή εκπαιδευομένων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού». Ο προσομοιωτής υπερήχων του Κέντρου είναι τελευταίας γενιάς και αποτελεί δωρεά του εφοπλιστή κ. Ντίνου Μαρτίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης