Το σέλινο βάζει «φρένο» στην απώλεια μνήμης

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010, 13:13
Το σέλινο βάζει «φρένο» στην απώλεια μνήμης
Μια ουσία που υπάρχει στο σέλινο σε υψηλές ποσότητες μπορεί να καταπολεμήσει την απώλεια της μνήμης, η οποία αδυνατίζει καθώς τα χρόνια περνούν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, υπό τον καθηγητή Ρόντνεϊ Τζόνσον, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό διατροφολογίας «Journal of Nutrition», αναφέρει ότι η φυτική ουσία λουτεολίνη (ωχρολίνη), που περιέχεται κυρίως στο σέλινο αλλά και στην πιπεριά, μειώνει τις φλεγμονές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με το γήρας και οδηγούν σε προβλήματα μνήμης.

Τα εργαστηριακά πειράματα με ποντίκια έδειξαν ότι η ουσία αυτή «φρενάρει» την απελευθέρωση εκείνων των μορίων που προκαλούν τη φλεγμονή.

Τα πειραματόζωα τράφηκαν με τροφές που περιείχαν λουτεολίνη επί τέσσερις εβδομάδες, γεγονός που απέδειξε ότι τα γηραιότερα ποντίκια, που είχαν καταναλώσει τη συγκεκριμένη φυτική ουσία, τα κατάφεραν καλύτερα σε διάφορα τεστ μάθησης και μνήμης ακόμα και σε σχέση με πιο νεαρά ποντίκια που δεν είχαν φάει λουτεολίνη.

Το επίπεδο της φλεγμονής στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων ποντικιών που είχαν τραφεί με λουτεολίνη ήταν παρόμοιο με αυτό των πολύ νεαρότερων πειραματόζωων.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010, 13:54