Το τέστ που έσωσε τη ζωή της Τζολί

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013, 01:21
Το τέστ που έσωσε τη ζωή της Τζολί
Στις γυναίκες που βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου, γίνεται ένα απλό αιματολογικό τεστ, το οποίο κατά την ανάλυση του οι γιατροί βρίσκουν εάν η γυναίκα έχει ένα συγκεκριμένο γονίδιο που προδιαθέτει για καρκίνο του μαστού. Το τεστ ανιχνεύει εάν είναι φορείς του γονιδίου BRCA1 και BRCA2.

Το συγκεκριμένο αιματολογικό τεστ γίνεται στο ερευνητικό κέντρο “Δημόκριτος”. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να γίνει και από τους ιδιώτες γιατρούς που παρακολουθούν μια γυναίκα. Σε αυτή την περίπτωση το τεστ αναλύεται από εξουσιοδοτημένη ιδιωτική εταιρία και τα αποτελέσματα αποστέλνονται στον ιατρό.

Το κόστος κυμαίνεται για το πρώτο μέλος της οικογένειας περίπου στα 2500 με 3000 ευρώ. Επίσης υπάρχει και ένα άλλο τεστ όχι αιματολογικό αλλά με το σάλιο, με πολύ φθηνότερη τιμή (κοντά στα 200 – 300 ευρώ) το οποίο όμως δεν ανιχνεύει στο 100% τα γονίδια υψηλού κινδύνου, αλλά περίπου στο 70%. Η ασθενής για το τεστ αυτό ενημερώνεται πριν το κάνει, από τον ιατρό της έτσι ώστε να γνωρίζει ότι ναι μεν ανιχνεύει, αλλά όχι τόσο αποτελεσματικά όσο το αιματολογικό τεστ.

Οι γυναίκες που καλό να είναι να κάνουν το τεστ αυτό θα πρέπει να έχουν ισχυρό κληρονομικό ιστορικό, για παράδειγμα κάποια συγγενής τους (1ου βαθμού, ή 2ου βαθμού) να έχει εμφανίσει καρκίνο του μαστού σε νεαρή ηλικία.

Η περίπτωση της ηθοποιού Αντζελίνας Τζολί που έχασε τη μητέρα της από καρκίνο στο στήθος σε ηλικία 56 ετών είναι χαρακτηριστική. Για τον λόγο αυτό η Τζολί έκανε συνέχεια εξετάσεις και κυρίως δεν περνούσε μήνας που να μην κάνει αυτοεξέταση και ψηλάφηση του στήθους της.

Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου
Πηγή:  iatropedia.com

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013, 01:21