Βαριά η σκιά της πανσελήνου στην ανθρώπινη συμπεριφορά

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012, 10:34
Βαριά η σκιά της πανσελήνου στην ανθρώπινη συμπεριφορά
Η μεγαλύτερη πανσέληνος του χρόνου μετρά ώρες για να λάμψει, όπως ώρες μετρά και η προσέλευση στις κάλπες. Πρόκειται για μια σύμπτωση που σχολιάζουν εκτενώς τα Μ.Μ.Ε..

Όπως γράφεται, η … σούπερ πανσέληνος που θα λάμψει τη βραδιά του Σαββάτου 5ης Μαΐου αναμένεται να ρίξει βαριά τη σκιά της στις εκλογές της επόμενης ημέρας.

Κοινώς, επειδή λέγεται ότι η πανσέληνος επηρεάζει με διάφορους τρόπους πολύ κόσμο, πιθανόν η αντίδραση μερίδας πολιτών και ψηφοφόρων να είναι εντελώς απρόβλεπτη.

Πέρα όμως από τις… αστρολογικές και συμπαντικές θεωρίες, μια ομάδα ψυχιάτρων και γιατρών μεγάλου νοσοκομείου της Αυστραλίας αποφάσισε να ασχοληθεί πιο επιστημονικά με το θέμα της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε συνάρτηση με τους ημερολογιακούς κύκλους της σελήνης.

Για ένα ολόκληρο χρόνο, από τον Αύγουστο του 2008 έως τον Ιούλιο του 2009, η ομάδα των επιστημόνων στο νοσοκομείο του Νιούκαστλ Νέας Νοτίου Ουαλίας της Αυστραλίας παρακολούθησε συστηματικά τη συμπεριφορά 91 ασθενών με ψυχικές διαταραχές.

Μετά την ανάλυση των στοιχείων, τα οποία συνέκριναν με λίστες περιστατικών της αστυνομίας, των Πρώτων Βοηθειών, νοσοκομείων κ.λπ., στα πρώτα συμπεράσματα που κατέληξαν είναι ότι, όντως, η πανσέληνος επηρεάζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Μεταξύ άλλων, διαπίστωσαν ότι τις βραδιές με πανσέληνο σημειώνεται αύξηση του αριθμού των τροχαίων, των επιθέσεων και άλλων βίαιων επεισοδίων, ενώ παρουσιάζεται αύξηση και του αριθμού των ατόμων που υφίστανται, μεταξύ άλλων, ψυχικές διαταραχές, εκνευρισμό και αϋπνία.

Από τους 91 ψυχικά ασθενείς που παρακολούθησαν, διαπίστωσαν ότι ο αριθμός αυτών που υφίσταται ψυχολογικές κρίσεις με έντονες βίαιες τάσεις, τις βραδιές με πανσέληνο, είναι διπλάσιος απ' ό,τι τις υπόλοιπες.

Μάλιστα, ορισμένους ασθενείς τούς ακινητοποιούσαν στα κρεβάτια τους, προκειμένου να μην επιτεθούν στο προσωπικό του νοσοκομείου ή να προβούν σε αυτοτραυματισμούς.

Τα πρώτα συμπεράσματα της σχετικής έρευνας δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο γνωστό ιατρικό περιοδικό «The Medical Journal of Australia».

Το όλο θέμα παραμένει ιατρικά και επιστημονικά ανεξήγητο. Ορισμένοι γιατροί, πάντως, τείνουν να πιστέψουν ότι, ενδεχομένως, η αλλαγή συμπεριφοράς έχει να κάνει με το γεγονός ότι το 70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό και η πανσέληνος επηρεάζει το νερό του σώματος, όπως ακριβώς επηρεάζει και τις παλίρροιες, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται κάποιου είδους πίεση στους νευρώνες του εγκεφάλου.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012, 11:08