Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Νορθουέστερν στο Σικάγο διαπίστωσαν ότι βλαστικά κύτταρα που απομονώθηκαν από τον οργανισμό των ίδιων των ασθενών σταθεροποίησαν ή ανέστρεψαν τις νευρολογικές βλάβες στα αρχικά στάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια νόσος κατά την οποία τα λευκά αιμοσφαίρια επιτίθενται στο στρώμα μυελίνης που προστατεύει τα νευρικά κύτταρα. Στα αρχικά στάδια τα συμπτώματα εμφανίζονται και υποχωρούν διαδοχικά, αργότερα όμως μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες αναπηρίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μελετητές χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα προσπάθησαν να σταματήσουν τη νόσο και να αρχίσει το ανοσοποιητικό σύστημα τη λειτουργία του από την αρχή. Αρχικά απομόνωσαν αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα από το μυελό των οστών 21 ασθενών, ηλικίας 20-53 ετών, οι οποίοι βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ασθένειας, αλλά δεν είχαν παρουσιάσει βελτίωση με τη φαρμακευτική αγωγή.

Στη συνέχεια το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών καταστράφηκε με χημειοθεραπεία. Μετά τη χημειοθεραπεία, τα καλλιεργημένα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα επιστράφηκαν στο μυελό των οστών.

Οι 17 από τους 21 ασθενείς συνέχισαν να βελτιώνονται για τα επόμενα δύο χρόνια και η αναπηρία τους περιορίστηκε. Σε όλους πάντως η ασθένεια σταθεροποιήθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης