Βραδινό: Το γεύμα που απορυθμίζει το βιολογικό ρολόι…

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2016, 08:28
Βραδινό: Το γεύμα που απορυθμίζει το βιολογικό ρολόι…
Οι άνθρωποι με απορυθμισμένα βιολογικά ρολόγια, όπως αυτοί που δουλεύουν σε βάρδιες, υποφέρουν συχνότερα από διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και καρκίνο.

Το πιο σημαντικό όργανο για τη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού (του κιρκάδιου ρυθμού) είναι ο εγκέφαλος. Ωστόσο, και άλλα όργανα εμπλέκονται σε αυτήν τη διαδικασία όπως για παράδειγμα το συκώτι, που καθορίζει τα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα παρατήρησαν ότι η κατανάλωση κάποιων τροφών επηρεάζουν το βιολογικό ρολόι. Συγκεκριμένα ο σίδηρος που παίρνουμε από την τροφή επηρεάζει το βιολογικό ρολόι του συκωτιού, που ούτως ή άλλως ρυθμίζεται από τη διατροφή μας.

Καθώς κοιμόμαστε το ηπατικό μας ρολόι φροντίζει να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας, τα οποία αυξάνονται το πρωί πριν ξυπνήσουμε. Όταν το ρολόι του συκωτιού χάσει τον συγχρονισμό του με εκείνο του εγκεφάλου μπορεί να οδηγηθούμε σε μεταβολικά προβλήματα εξηγεί ο Δρ. Donald A. McClain, καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα και επικεφαλής της έρευνας που έγινε σε ποντίκια, στα οποία τους έδιναν περισσότερο σίδηρο μέσω της διατροφής τους.

Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι όταν ένας άνθρωπος που πρόκειται να δουλέψει το βράδυ, φάει τρόφιμα με πολύ σίδηρο -όπως το κόκκινο κρέας- είναι πιθανό να οδηγηθεί στο να χαθεί ο συγχρονισμός ανάμεσα στο ρολόι του εγκεφάλου και σε εκείνο του ήπατος και έτσι να δημιουργηθούν προβλήματα με τον μεταβολισμό του.

Πηγή: govastileto.gr

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2016, 08:28