Θάνος Ξυδόπουλος

Οι μύες μας μεγαλώνουν ως αποτέλεσμα της τακτικής άσκησης αλλά τι γίνονται όταν σταματάμε να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κύτταρα του σκελετικού μυός (μυικές ίνες) είναι τα μεγαλύτερα κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα και περιέχουν χιλιάδες μεμονωμένους πυρήνες για να υποστηρίξουν τον μεγάλο όγκο τους. Αυτοί οι πυρήνες είναι τα κέντρα ελέγχου κάθε κυττάρου και, φιλοξενώντας το DNA, συντονίζουν μια σειρά κυτταρικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξής τους.

Ιστορικά, οι επιστήμονες πίστευαν ότι κάθε πυρήνας ρυθμίζει έναν περιορισμένο όγκο κυττάρων και ότι ο λόγος μεταξύ των πυρήνων και του όγκου των κυττάρων είναι σταθερός -ονομάζεται “πυρηνικός τομέας”.

Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των περιόδων ανάπτυξής των μυών μέσω προπόνησης βαρών, πυρήνες πρέπει να προστεθούν στις μυικές ίνες από την ομάδα των βλαστοκυττάρων που βρίσκεται έξω από την μυική ίνα. Γενικά, αυτή η έννοια φαίνεται να ισχύει. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μυϊκή ανάπτυξη μετά από προπόνηση βαρών έχουν επίσης τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των πυρήνων στις μυικές ίνες τους. Το αυξημένο πυρηνικό περιεχόμενο επιτρέπει στις μυϊκές ίνες να συνεχίσουν να λειτουργούν και να αναπτύσσονται βέλτιστα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μυική μνήμη

Αν κάνετε προπόνηση με βάρη μπορεί να έχετε ακούσει ότι  κάποιος που άρχισε να σηκώνει βάρη και πάλι μετά από λίγα χρόνια αποχής “φουσκώνει” πιο γρήγορα από τους άλλους. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια και η έρευνα δείχνει ότι η διατήρηση των πυρήνων μέσα στις μυϊκές ίνες μπορεί να αποτελεί το λόγο.

Σύμφωνα με τη θεωρία του “πυρηνικού τομέα”, οι πυρήνες χάνονται όταν μειώνεται το μέγεθος των μυών, όπως κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων αδράνειας, προκειμένου να διατηρηθεί μια σταθερή αναλογία μεταξύ του αριθμού των πυρήνων και του όγκου των κυττάρων.

Την τελευταία δεκαετία, όμως, μια σειρά πειραμάτων διαπίστωσε ότι οι πυρήνες διατηρούνται όταν μειώνεται το μέγεθος των μυών. Αυτά τα πειράματα (σε ποντίκια) έδειξαν πως όταν οι μύες ακινητοποιούνται, οι μυϊκές ίνες συρρικνώνονται, αλλά δεν εμφανίζεται απώλεια πυρήνων.

Η έρευνα σε αρουραίους διαπίστωσε ότι οι πυρήνες που αποκτήθηκαν από τους μυς μετά από προπόνηση διατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων αποχής. Αυτοί οι πυρήνες βοήθησαν τους μυς να αναγεννηθούν πιο αποτελεσματικά όταν άρχισε ξανά η προπόνηση.

Φαίνεται ότι ο μυς έχει μια «μνήμη» που βοηθά να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι που επιστρέφουν στο γυμναστήριο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα βρίσκουν ευκολότερο να κερδίσουν μυς σε σύγκριση με τους αρχάριους.

Πηγή: Conversation.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης