Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Ο καθαρισμός του σπιτιού εκτός από… αγγαρεία, με την ελπίδα να γίνει ένα ασφαλέστερο και πιο υγιεινό περιβάλλον, μπορεί τελικά να έχει αντίθετα αποτελέσματα, καθώς μερικά από τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας.
«Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι όταν αγοράζετε κάτι στο ράφι ή αν είναι προς πώληση σε ένα κατάστημα, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για αυτό ή ξέρουν ακριβώς τι παίρνουν», είπε η επιστήμονας Tάσα Στόιμπερ του Environmental Working Group, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ερευνά και υποστηρίζει για ασφαλέστερα προϊόντα. «Απλώς δεν ισχύει αυτό».
Στην αμερικανική αγορά, το EWG διαπίστωσε ότι περισσότερες από 2.000 προμήθειες καθαρισμού μπορεί να περιέχουν ουσίες που σχετίζονται με προβλήματα υγείας, όπως το άσθμα, τα χημικά εγκαύματα και τον καρκίνο.
Μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς τι ακριβώς είναι ασφαλές και τι όχι όταν ψωνίζει στο κατάστημα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα με το «greenwashing», τις τακτικές εταιρειών στην επισήμανση των προϊόντων τους για να φαίνονται πιο φυσικά και περιβαλλοντικά ασφαλή, δήλωσε η Τζένι Ρόμερ, αναπληρώτρια βοηθός διαχειριστή για την πρόληψη της ρύπανσης στην Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA).
«Οι άνθρωποι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο πώς αυτά τα πράγματα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας», είπε η Στόιμπερ. «Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει πραγματικά κακή διαφάνεια».
Το να καθαρίζετε καλά το σπίτι σας είναι σημαντικό για την πρόληψη ασθενειών, δήλωσε ο Μπράιαν Σανσόνι, ανώτερος αντιπρόεδρος επικοινωνίας στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Καθαρισμού.
«Η σωστή χρήση των προϊόντων καθαρισμού συμβάλλει στη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής σε σπίτια, γραφεία, σχολεία, υγειονομική περίθαλψη, τρόφιμα και σε όλες τις κοινότητές μας καθημερινά», πρόσθεσε.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα προϊόντα καθαρισμού και πώς να κάνετε πιο ασφαλείς επιλογές, σύμφωνα με τους ειδικούς:
Τα χημικά στα καθαριστικά σας
Τα προϊόντα καθαρισμού μπορούν να περιέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις ή πτητικές οργανικές ενώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν εκατοντάδες διαφορετικές χημικές ουσίες, είπε η Δρ Νατάλι Τζόνσον, αναπληρώτρια καθηκόντων περιβαλλοντικής και επαγγελματικής υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας.
Οι πτητικές οργανικές ενώσεις είναι αέρια που μπορούν να εκπέμπονται από στερεά ή υγρά προϊόντα, σύμφωνα με την EPA. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα όπως ερεθισμός των ματιών, της μύτης και του λαιμού και βλάβες στο ήπαρ, τα νεφρά και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η επίδραση αυτών των χημικών ουσιών εξαρτάται από το πόσο συχνά εκτίθεστε σε αυτά και σε ποιο βαθμό, και η συγκέντρωση των πτητικών οργανικών ενώσεων είναι συχνά πολύ υψηλότερη σε εσωτερικούς χώρους.
Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο κατάλογος των δυνητικά επιβλαβών χημικών ουσιών είναι μακρύς και μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να πούμε από μια λίστα συστατικών σε τι ακριβώς θα εκτεθείτε εάν χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν, είπε η Ρόμερ.
Η EPA έχει μια ετικέτα Safer Choice και τα προϊόντα που πληρούν τις προϋποθέσεις για την ονομασία δεν περιέχουν χημικές ουσίες που συνδέονται με καρκίνο, προβλήματα γονιμότητας και άλλους κινδύνους για την υγεία, είπε η Ρόμερ.
Οι πτητικές οργανικές ενώσεις είναι μια ευρεία κατηγορία χημικών ουσιών –– μερικές από τις οποίες απαντώνται φυσικά, κάποιες βοηθούν στη διάλυση βρωμιάς, λίπους και λεκέδων, είπε ο Σανσόνι.
Δεν είναι μόνο αυτό που χρησιμοποιείτε, αλλά πώς το χρησιμοποιείτε
Δεν είναι μόνο αυτό που χρησιμοποιείτε, αλλά ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείτε τα προϊόντα καθαρισμού σας που θα μπορούσε να είναι ανησυχητικός, λένε οι ειδικοί.
Μερικοί από τους κινδύνους από τη χρήση καθαριστικών στο σπίτι σας προέρχονται από την ακατάλληλη χρήση τους, όπως η ανάμειξη λευκαντικού με προϊόντα που περιέχουν αμμωνία, είπε η Ρόμερ. Η ανάμειξη απολυμαντικών μπορεί επίσης να προκαλέσει επικίνδυνες αναθυμιάσεις, πρόσθεσε.
Η συχνότητα χρήσης μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο που ενέχουν τα χημικά, είπε η Τζόνσον. «Η παλαιότερη παροιμία μας στην τοξικολογία είναι ότι, είναι η δόση που κάνει το δηλητήριο», είπε.
Είναι επίσης σημαντικό να προσέχουμε την έκθεση για άτομα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων, εκείνων με άσθμα και των παιδιών, πρόσθεσε η Τζόνσον.
«Τα παιδιά δεν είναι απλώς μικροί ενήλικες», είπε. «Ακόμα εξελίσσονται. … Πολλές από τις έρευνές μου εξετάζουν πώς η έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της πρώιμης βρεφικής ηλικίας μπορεί να προδιαθέσει τα παιδιά για μακροπρόθεσμο κίνδυνο ασθενειών, όπως η ανάπτυξη αλλεργίας, ειδικά το άσθμα».
Οι μικρές αλλαγές καθαρισμού που μπορούν να γίνουν
«Είναι αδύνατο να αποφευχθούν όλες οι εκθέσεις μόνο μέσω των αγορών… αλλά η προσοχή σε αυτά τα πράγματα μπορεί να κάνει τη διαφορά», είπε η Στόιμπερ.
Οι μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Το να πετάξετε όλα τα καθαριστικά που έχετε και να ξεκινήσετε από την αρχή δεν είναι λύση, επομένως ξεκινήστε κάνοντας απογραφή, είπε η Ρόμερ. Μπορείτε ωστόσο σταδιακά να ξεκινήσετε καθαρισμό με πράγματα που έχετε ήδη στην κουζίνα σας, όπως ξύδι, μαγειρική σόδα και χυμό λεμονιού.
Ένας άλλος τρόπος για να μειώσετε την έκθεση σε δυνητικά επικίνδυνες χημικές ουσίες δεν έχει καμία σχέση με τα καθαριστικά που χρησιμοποιείτε, αλλά περιλαμβάνει περισσότερο καθαρισμό.
«Συνεχίστε να σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα και να ξεσκονίζετε», είπε η Στόιμπερ. «Πολλά από αυτά τα χημικά… δεν μένουν στα προϊόντα, εναποτίθενται στη σκόνη, την οποία εισπνέουμε, και τότε εκτιθέμεθα σε αυτές τις χημικές ουσίες μέσω της σκόνης».
Βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε τακτικά με ηλεκτρική σκούπα και ξεσκονίζετε τις επιφάνειες με ένα υγρό πανί για να μειώσετε τα ίχνη αυτών των προϊόντων που εισπνέετε, πρόσθεσε.