Ποιο είναι το μέλλον της ιατρικής; Πώς θα εξελιχθούν τα επιτεύγματά της και τι να περιμένουμε μέσα στον 21ο αιώνα; Ένας διεθνούς φήμης επιστήμονας, ο Ισραηλινός βιοχημικός Aaron Ciechanover, βραβευμένος με το Nobel Χημείας 2004, θα προσπαθήσει να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα μέσα από τη διάλεξη που θα πραγματοποιήσει σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής, με τίτλο «Πού μας οδηγεί η ιατρική του 21ου αιώνα;».

Τον διεθνούς φήμης βιολόγο θα παρουσιάσει στο κοινό ο Δρ. Στάθης Γκόνος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών/Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας. Η εκδήλωση, που συνδιοργανώνεται από την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί στις 19:00, με ελεύθερη είσοδο, αλλά με δελτία προτεραιότητας (η διανομή τους αρχίζει στις 17.30). Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Χορηγός της διάλεξης είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ.Ωνάσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Aaron Ciechanover γεννήθηκε στη Χάιφα του Ισραήλ το 1947. Σπούδασε Ιατρική στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Το 1973 έλαβε το ιατρικό του δίπλωμα και υπηρέτησε ως γιατρός στον Ισραηλινό Στρατό. Αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό του και τις μεταδιδακτορικές σπουδές του στο Massachusetts Institute of Technology (M.I.T.) των ΗΠΑ, το 1984 επέστρεψε στο Ισραήλ και ίδρυσε το ερευνητικό του εργαστήριο στο Technion (Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Ισραήλ), όπου από το 2002 είναι καθηγητής της Ιατρικής Σχολής. Είναι μέλος της Ισραηλινής Ακαδημίας Επιστημών και της Παπικής Ακαδημίας Επιστημών, καθώς επίσης ξένος εταίρος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Το 2004 ο Aaron Ciechanover μοιράστηκε το Nobel Χημείας με τους Ίργουιν Ρόουζ και Άβραμ Χέρσκο «για την ανακάλυψη της πρωτεϊνικής αποδόμησης». Οι τρεις επιστήμονες συνέβαλαν καθοριστικά στη συνειδητοποίηση ότι το κύτταρο λειτουργεί ως ένας ιδιαίτερα αποδοτικός σταθμός ελέγχου, όπου οι πρωτεΐνες αναπτύσσονται, ζουν ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και μετά αποδομούνται. Χάρη στην εργασία των τριών επιστημόνων είναι τώρα δυνατό να γίνει κατανοητό σε μοριακό επίπεδο με ποιον τρόπο το κύτταρο ελέγχει διάφορες κεντρικές διαδικασίες, αποδομώντας ορισμένες συγκεκριμένες πρωτεΐνες και όχι άλλες. Η ανακάλυψή τους αναμένεται να έχει σημαντικότατες συνέπειες στην ποιότητα της ζωής των ανθρώπων με την παραγωγή φαρμάκων για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Ήδη, ένα φάρμακο ενάντια στον καρκίνο χρησιμοποιείται ευρέως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης