Θάνος Ξυδόπουλος

Ένα μόριο που προέρχεται από τη χοληστερόλη και ονομάζεται 27-υδροξυχοληστερόλη (27HC), κυκλοφορεί στο αίμα και αυξάνει το σωματικό λίπος, ακόμη και αν δεν ακολουθείτε μια διατροφή με πολύ κόκκινο κρέας και τηγανητά τρόφιμα. Αυτό το είδος διατροφής, ωστόσο, θα αυξήσει τα επίπεδα του 27HC και του σωματικού βάρους σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βρήκαμε ότι το 27HC επηρεάζει άμεσα τον λευκό λιπώδη ιστό και αυξάνει το σωματικό λίπος, ακόμη και χωρίς να τρώει κάποιος παχυντικές τροφές», αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής βιολογίας Michihisa Umetani από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον. Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, ο διδακτορικός φοιτητής Arvand Asghari, προσθέτει: «Χρειάζεται όμως κάποια βοήθεια από τη διατροφή για να αυξηθεί το σωματικό βάρος επειδή η παχυντική διατροφή ανεβάζει το λίπος στο σώμα».

«Ελπίζουμε να αναπτύξουμε μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για τη ρύθμιση των επιπέδων του 27HC για τη θεραπεία της χοληστερόλης ή των ασθενειών που προκαλούνται από υποδοχείς οιστρογόνων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η οστεοπόρωση, ο καρκίνος και οι μεταβολικές παθήσεις», δήλωσε ο Umetani.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παχυσαρκία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Τα οιστρογόνα παίζουν ρόλο και στα δύο φύλα.

Η εμμηνόπαυση στις γυναίκες, με τη συνοδευτική μείωση των οιστρογόνων, φαίνεται να επιταχύνει την αύξηση του λιπώδους ιστού, επειδή τα οιστρογόνα προστατεύουν από την αύξηση του λιπώδους ιστού.

 «Οι υποδοχείς οιστρογόνων (ERβ και ERβ) είναι μέλη της υπεροικογένειας των πυρηνικών υποδοχέων και υπάρχουν στα λιποκύτταρα», δήλωσε ο Umetani. «Οι ασθενείς με μη λειτουργικό ER είναι παχύσαρκοι και εκείνοι που δεν έχουν ER παρουσιάζουν αυξημένο λιπώδη ιστό ακόμη και όταν τρώνε την ίδια ποσότητα τροφής, υποδεικνύοντας ότι το ERβ είναι η σημαντική ισομορφή στη ρύθμιση του λιπώδους ιστού μέσω οιστρογόνων».

Τα ευρήματα αναφέρθηκαν στο περιοδικό στο περιοδικό Endocrinology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης