Ανασκόπηση για τα οφέλη και την ασφάλεια της ενίσχυσης των αλεύρων με φολικό οξύ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2019, 01:17
Ανασκόπηση για τα οφέλη και την ασφάλεια της ενίσχυσης των αλεύρων με φολικό οξύ

Θάνος Ξυδόπουλος

Η ανεπάρκεια φολικού οξέος μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε ελαττώματα του νευρικού σωλήνα (γενετικές ανωμαλίες του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού, συμπεριλαμβανομένης της σπονδυλικής στήλης).

Μια συστηματική ανασκόπηση σχετικά με τα οφέλη και την ασφάλεια της συμπλήρωσης αλεύρου σίτου ή αραβοσίτου με φυλλικό οξύ (συνθετική μορφή του φολικού), από ερευνητές του Cornell University, διαπίστωσε ότι η ενίσχυση αυτή μπορεί να μειώσει την εμφάνιση των ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα.

Η ανασκόπηση βρήκε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την επίδραση της ενίσχυσης του αλεύρου σίτου ή αραβοσίτου με φυλλικό οξύ στα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης και άρα του κινδύνου αναιμίας. Δεν αναφέρθηκαν μελέτες σχετικά με την εμφάνιση δυσμενών παρενεργειών.

Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στη βάση δεδομένων Cochrane Systematic Reviews, θα βοηθήσουν στην ενημέρωση των κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τις εθνικές πολιτικές και τα προγράμματα δημόσιας υγείας των 194 κρατών-μελών του. Οι ανασκοπήσεις της Cochrane αναγνωρίζονται διεθνώς ως ένα αντιπροσωπευτικό χρυσό πρότυπο για υψηλής ποιότητας αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την ιατρική και τη δημόσια υγεία.

Τα οφέλη της συμπλήρωσης φυλλικού οξέος διαπιστώθηκαν με δύο τυχαιοποιημένες μελέτες-ορόσημο στη δεκαετία του 1990.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, το αλεύρι έχει εμπλουτιστεί με φυλλικό οξύ σε περισσότερες από 60 χώρες και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες δημόσιας υγείας παγκοσμίως για την πρόληψη ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα.

Αυτή η ανασκόπηση συμπληρώνει τα υπάρχοντα στοιχεία από τις μελέτες παρατήρησης και τα προγράμματα δημόσιας υγείας. Τα ευρήματα οδηγούν σε καλύτερη κατανόηση του οφέλους και της ασφάλειας του αλεύρου σιταριού και αραβοσίτου που έχουν εμπλουτιστεί με φυλλικό οξύ για την υγεία του πληθυσμού.

Η συμπλήρωση των τροφίμων με βιταμίνες είναι μια από τις βασικές προσεγγίσεις για τη βελτίωση της πρόσληψης βιταμινών και ανόργανων ουσιών σε πληθυσμούς με κίνδυνο γιατί δεν απαιτείται αλλαγή της συμπεριφοράς, κάτι που είναι δύσκολο. 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2019, 01:17