Ζήσης Ψάλλας

Η παγκόσμια αγορά κρέατος φυτικής προέλευσης προβλέπεται να φτάσει στα 85 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2030 και οι Οργανισμοί που προωθούν τη βίγκαν διατροφή λένε ότι αυτά τα νέα προϊόντα είναι πιο υγιεινά από το κρέας το οποίο μιμούνται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Impossible Burger είναι ένα εντυπωσιακό μίγμα σόγιας, πρωτεϊνών πατάτας, ελαίου καρύδας και ηλιέλαιου χωρίς κρέας. Ακόμα και αιμορραγεί σαν αληθινό. Ο αριθμός των θερμίδων του και τα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών αντικατοπτρίζουν ένα τέταρτο του λίπους που έχουν τα αντίστοιχα McDonald’s, αλλά έχει έξι φορές περισσότερο νάτριο.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 στο περιοδικό Scientific Reports, το μεγάλο όφελος του «φυτικού κρέατος» στην υγεία είναι ελάχιστο. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Τροφίμων και Καινοτομίας της Βιοτεχνολογίας της Σιγκαπούρης μοντελοποίησαν το αποτέλεσμα της αντικατάστασης του μπέικον, του κοτόπουλου, του μοσχαρίσιου μπιφτεκιού και του παγωτού με προϊόντα φυτικής προέλευσης. Οι δίαιτες που αντικατέστησαν τα ζωικά προϊόντα με τη φυτική εναλλακτική ήταν κάτω από τις ημερήσιες συστάσεις για τη βιταμίνη Β12, το ασβέστιο, το κάλιο, τον ψευδάργυρο και το μαγνήσιο. Ακόμη και με εμπλουτισμένες βιταμίνες και μέταλλα, αυτά τα προϊόντα δεν είναι διατροφικά εναλλάξιμα, είπε ο Stephan van Vliet, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Duke Molecular Physiology Institute.

Οι κατασκευαστές κρέατος φυτικής προέλευσης υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα τους περιέχουν παρόμοιες ποσότητες πρωτεΐνης που είναι συγκρίσιμες με τις ζωικές πρωτεΐνες. Αλλά η εστίαση στην πρωτεΐνη είναι πολύ «απλοϊκή», λέει ο Van Vliet. «Τα τρόφιμα περιέχουν εκατοντάδες έως χιλιάδες ενώσεις που είναι ικανές να επηρεάσουν τον ανθρώπινο μεταβολισμό και την υγεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Οδηγό Τροφίμων του Καναδά, τα φυτικά προϊόντα είναι ο συνιστώμενος τρόπος που πρέπει να τρώμε. Γεμίστε το μισό πιάτο σας με λαχανικά και φρούτα και το άλλο μισό με δημητριακά ολικής αλέσεως και φυτικές πρωτεΐνες. Ωστόσο, επειδή κάτι είναι φτιαγμένο από φυτά, δεν σημαίνει ότι είναι και υγιεινό. Σε μια ακμάζουσα αγορά και μη ζωικές πρωτεΐνες που παράγονται από κύτταρα σε εργαστήριο ή μύκητες σε δεξαμενές ζύμωσης, οι επιλογές είναι ατελείωτες. Μπορεί αυτή να είναι μια πιο υγιεινή διατροφή; Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης