Δύο μερίδες ψαριών την εβδομάδα βοηθούν στην πρόληψη των επαναλαμβανόμενων καρδιακών παθήσεων

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021, 10:49
Δύο μερίδες ψαριών την εβδομάδα βοηθούν στην πρόληψη των επαναλαμβανόμενων καρδιακών παθήσεων

Θάνος Ξυδόπουλος

Μια ανάλυση, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McMaster, διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση λιπαρών ψαριών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Το κρίσιμο συστατικό είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο σημαντικών καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, κατά περίπου 18% σε άτομα υψηλού κινδύνου που κατανάλωναν δύο μερίδες ψαριών πλούσιων σε ωμέγα-3 την εβδομάδα.

«Υπάρχει ένα σημαντικό προστατευτικό όφελος από την κατανάλωση ψαριών σε άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής συν-συγγραφέας Andrew Mente, αναπληρωτής καθηγητής μεθόδων έρευνας, αποδεικτικών στοιχείων και επιπτώσεων στο McMaster.

Δεν παρατηρήθηκε όφελος από την κατανάλωση ψαριών σε άτομα χωρίς καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Αυτή η μελέτη έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την πρόσληψη ψαριών παγκοσμίως. Δείχνει ότι η αύξηση της κατανάλωσης ψαριών, και ιδιαίτερα των λιπαρών, σε αγγειακούς ασθενείς μπορεί να παράγει ένα μέτριο καρδιαγγειακό όφελος».

Ο Mente είπε ότι τα άτομα με χαμηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου μπορούν ακόμη να απολαμβάνουν μέτρια προστασία από το CVD τρώγοντας ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3, αλλά τα οφέλη για την υγεία τους είναι λιγότερο έντονα από αυτά που υπάρχουν για τα άτομα υψηλού κινδύνου.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε δεδομένα από περίπου 192.000 άτομα σε τέσσερις μελέτες, συμπεριλαμβανομένων 52.000 ατόμων με καρδιαγγειακές παθήσεις, και είναι η μόνη μελέτη που πραγματοποιήθηκε και στις πέντε ηπείρους. Προηγούμενες μελέτες επικεντρώθηκαν κυρίως στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Κίνα και την Ιαπωνία.

Η παρούσα ανάλυση δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021, 10:49