Ζήσης Ψάλλας

Η διαλειμματική νηστεία, που περιγράφεται ως νηστεία για περισσότερες από 8 ώρες κάθε φορά, είναι μια διατροφική τάση που συνεχίζει να αυξάνεται σε δημοτικότητα. Ενώ υποτίθεται ότι επηρεάζει θετικά τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη υγεία και πολλοί τη χρησιμοποιούν για να ελέγξουν ή να χάσουν βάρος, λίγοι έχουν εξετάσει τις πιθανές βλάβες της. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Eating Behaviors είχε ως στόχο να καλύψει αυτό το ερευνητικό κενό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλύοντας δεδομένα από περισσότερους από 2.700 εφήβους και νεαρούς ενήλικες από την Canadian Study of Adolescent Health Behaviors, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διαλειμματική νηστεία συνδέθηκε με διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της υπερφαγίας και αντισταθμιστικών συμπεριφορών όπως ο έμετος και η καταναγκαστική άσκηση. Μεταξύ των ανδρών, εκείνοι που έκαναν διαλειμματική νηστεία είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν καταναγκαστική άσκηση.

Ο επιπολασμός των συμπεριφορών διαλειμματικής νηστείας μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων ήταν αξιοσημείωτος. Συνολικά, το 47% των γυναικών, το 38% των ανδρών και το 52% των ατόμων που δεν θεωρούν ότι ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο φύλο ανέφεραν ότι έκαναν διαλειμματική νηστεία τους τελευταίους 12 μήνες. Και στις τρεις ομάδες, οι συμμετέχοντες ανέφεραν κατά μέσο όρο 100 ημέρες όπου έκαναν διαλείπουσα νηστεία τους τελευταίους 12 μήνες.

«Δεδομένων των ευρημάτων μας, είναι προβληματικό το πόσο διαδεδομένη ήταν η διαλειμματική νηστεία στο δείγμα μας», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Kyle T. Ganson, επίκουρος καθηγητής στο Factor-Inwentash Faculty of Social Work του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι συσχετίσεις που βρέθηκαν μεταξύ διαλείπουσας νηστείας και συμπεριφορών διατροφικής διαταραχής είναι ιδιαίτερα εμφανείς, δεδομένης της σημαντικής αύξησης των διατροφικών διαταραχών μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων από την έναρξη της πανδημίας COVID-19», είπε ο Jason M. Nagata, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Τα ευρήματα παρέχουν μια προειδοποίηση προς τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη σύσταση της διαλείπουσας νηστείας ως μέσο απώλειας βάρους, καθώς μπορεί να διευκολύνει στάσεις και συμπεριφορές διατροφικών διαταραχών.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη εκπαίδευση σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στη λαϊκή κουλτούρα, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για τις πιθανές βλάβες της διαλείπουσας νηστείας», είπε ο Ganson. «Σε αυτό το σημείο, τα προτεινόμενα οφέλη είναι ακόμα ασαφή και δεν υποστηρίζονται από την έρευνα, και οι πιθανές βλάβες γίνονται πιο σαφείς».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης