Ζήσης Ψάλλας

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια είχαν αυξημένη ευαισθησία σε χημικά που προκαλούν ελκώδη κολίτιδα και πιο σοβαρά συμπτώματα της νόσου μετά από μόλις δύο ημέρες διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Karen Madsen, η οποία ειδικεύεται στις επιδράσεις της διατροφής στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα επαναλαμβάνουν αυτό που έχουν πει πολλοί ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα εδώ και πολύ καιρό: μικρές αλλαγές στη διατροφή τους μπορούν να προκαλέσουν τα συμπτώματα τους.

Τι μπορεί να οδηγήσει σε μια τόσο σημαντική αλλαγή τόσο γρήγορα; Αποδεικνύεται ότι είναι όλα σχετικά με τα βακτήρια του εντέρου και τα τρόφιμα που έχουν επιπτώσεις σε αυτά.

Τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα λειτουργούν ως καύσιμο για τα “καλά” βακτήρια που ζουν στο έντερο και παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία είναι κρίσιμα για μια αποτελεσματική ανοσοαπόκριση. Η κατανάλωση μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και η μείωση της πρόσληψης φυτικών ινών ενισχύει τα “κακά” μικροβίων, όπως το Ε. Coli, τα οποία σχετίζονται με τη φλεγμονή και την ελαττωματική ανοσοαπόκριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη της Madsen έδειξε ότι τα ποντίκια που ακολούθησαν μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη είχαν μεγαλύτερη βλάβη στους εντερικούς ιστούς και ελαττωματική ανοσοαπόκριση. Αυτά τα προβλήματα μετριάστηκαν όταν η διατροφή τους συμπληρώθηκε από λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας τα οποία παράγονται φυσιολογικά από τα “καλά” βακτήρια.

Η μελέτη δείχνει ότι η βραχυπρόθεσμη κατανάλωση ζάχαρης μπορεί πραγματικά να έχει επιζήμιες συνέπειες και έτσι η ιδέα ότι μπορείτε να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή τις καθημερινές και να απολαμβάνετε το πρόχειρο φαγητό το Σαββατοκύριακο είναι λανθασμένη, 

Μελέτες σ’ αυτό το πεδίο θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για ενδεχόμενη χρήση λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας ως διαιτητικά συμπληρώματα. «Η αλλαγή της διατροφής ενός ατόμου είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα, ακόμα και αν του πείτε ότι θα διορθώσει τα προβλήματα της υγείας του», είπε η Madsen.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports από ερευνητές του University of Alberta.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης