Θάνος Ξυδόπουλος

Νέα έρευνα από το Karolinska Institutet στη Σουηδία αποκαλύπτει έναν λόγο που αυξάνεται το βάρος καθώς περνούν τα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H ανακύκλωση των λιπιδίων στον λιπώδη ιστό (η ικανότητα αποθήκευσης και αφαίρεσης λιπιδίων) μειώνεται κατά τη διάρκεια της γήρανσης και διευκολύνει την αύξηση του σωματικού βάρους, ακόμη και αν δεν τρώμε περισσότερο ή ασκούμαστε περισσότερο από πριν. 

Οι επιστήμονες μελέτησαν τα λιπώδη κύτταρα σε 54 άνδρες και γυναίκες, κατά μέσο όρο, 13 χρόνια. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, όλα τα άτομα, ανεξάρτητα από το αν είχαν κερδίσει ή χάσει βάρος, παρουσίασαν μειώσεις στο ρυθμό με τον οποίο τα λιπίδια (τριγλυκερίδια) στα λιπώδη κύτταρα αφαιρούνται και αποθηκεύονται.

Όσοι δεν το αντιστάθμισαν αυτό καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες, κέρδισαν βάρος, κατά μέσο όρο, 20%, σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, στη Σουηδία και στο Πανεπιστήμιο της Λυών, στη Γαλλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τον όγκο των λιπιδίων σε 41 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση και πώς ο ρυθμός ανακύκλωσης των λιπιδίων επηρέασε την ικανότητά τους να διατηρούν το βάρος τους 4 έως 7 χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι μόνο όσες είχαν χαμηλό ρυθμό ανακύκλωσης πριν από την επέμβαση κατάφεραν να αυξήσουν τον κύκλο των λιπιδίων τους και να διατηρήσουν την απώλεια βάρους τους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είχαν μεγαλύτερο περιθώριο να αυξήσουν τον κύκλο των λιπιδίων τους από αυτούς που είχαν προχειρουργικά υψηλότερα επίπεδα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ένας τρόπος να επιταχυνθεί η ανακύκλωση των λιπιδίων στον λιπώδη ιστό είναι να ασκηθείτε περισσότερο. Η παρούσα μελέτη υποστηρίζει αυτή την έννοια και επιπλέον δείχνει ότι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης της απώλειας βάρους θα βελτιωνόταν εάν συνδυαστεί με αυξημένη φυσική δραστηριότητα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης