Ζήσης Ψάλλας

Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που εμπλέκεται σε εκατοντάδες βιοχημικές γιατί περιλαμβάνεται σε πολλά ένζυμα -πάνω από 300. Οι υποδοχείς ινσουλίνης στα κύτταρα χρειάζονται μαγνήσιο για να λειτουργήσουν σωστά και αν δεν έχετε αρκετό μαγνήσιο, τα κύτταρα  δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά την ινσουλίνη, με αποτέλεσμα τα υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου είναι 320-420 mg για τους ενήλικες αλλά πολλά άτομα λαμβάνουν χαμηλές ποσότητες από τη διατροφή τους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους διαβητικούς τύπου 2 παρατηρείται συχνά ανεπάρκεια μαγνησίου. Οι νεφροί είναι επιφορτισμένοι με τη διατήρηση της ισορροπίας του μαγνησίου αλλά οι διαβητικοί χάνουν μεγάλες ποσότητες μαγνησίου στα ούρα τους, και περισσότερο αν έχουν ανεξέλεγκτο σάκχαρο, επειδή το σώμα τους εκκαθαρίζει το μαγνήσιο μαζί με το σάκχαρο στα ούρα.

Μια ανασκόπηση 26 μελετών που περιέλαβαν 1,2 εκατομμύρια άτομα και 56.000 διαβητικούς βρήκε ότι εκείνοι με την υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από εκείνους που κατανάλωναν χαμηλές ποσότητες. Για κάθε αύξηση μαγνησίου κατά 100 mg την ημέρα ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 6%. 

Επίσης, μια ανάλυση κλινικών δοκιμών που περιέλαβε 1.168 άτομα, βρήκε ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου για μια διάρκεια περίπου 12 εβδομάδων μείωσαν τα επίπεδα της γλυκόζης νηστείας. Μια κλινική δοκιμή σε 42 διαβητικά άτομα έδειξε ότι η λήψη 250 mg μαγνησίου την ημέρα μέσω συμπληρωμάτων μείωσε τη η γλυκόζη νηστείας από τα 158,6 στα 148 mg/dl. 

Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να μην είναι απλώς μια συνέπεια του διαβήτη τύπου 2, αλλά μια από τις αιτίες του διότι παρατηρείται και στον προδιαβήτη και άρα μπορεί να παίζει ρόλο στην εξέλιξη της ασθένειας. 

Τα συμπληρώματα μαγνησίου συνιστώνται μόνο στους διαβητικούς που έχουν ανεπάρκεια αλλά αυτό δεν είναι εύκολο να το μάθετε από τις εξετάσεις αίματος. Υπάρχουν περίπου 25 γραμμάρια μαγνησίου στο ανθρώπινο σώμα και από αυτά μόνο το 1% κυκλοφορεί στο αίμα -το 75% είναι στα οστά και το υπόλοιπο κυρίως μέσα στα κύτταρα.

Να ξέρετε πάντως ότι ο μαγνήσιο είναι “ανταγωνιστής” του ασβεστίου. Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες βιολογικές λειτουργίες δρα αντίθετα από το ασβέστιο, αλλά επιπλέον, τα δύο μέταλλα ανταγωνίζονται μεταξύ τους και ως προς την απορρόφηση, έτσι μια αύξηση του μαγνησίου στο αίμα συνοδεύεται με μια μικρή πτώση του ασβεστίου στο αίμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης