Γιατί κάποιες διατροφικές εκστρατείες μπορεί να είναι παραπλανητικές

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019, 00:42
Γιατί κάποιες διατροφικές εκστρατείες μπορεί να είναι παραπλανητικές

Μια απλή εκστρατεία δημόσιας υγείας δικαιολογείται εάν η δύναμη της σχέσης αιτίας-αποτελέσματος είναι υψηλή για ολόκληρο τον πληθυσμό, όπως συμβαίνει με το κάπνισμα και τον καρκίνο του πνεύμονα. 

Αλλά τα περισσότερα μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων έχουν μόνο αδύναμους συνδυασμούς με τους κινδύνους όταν αξιολογούνται σε έναν μεγάλο πληθυσμό. Είναι τα άτομα που βρίσκονται σε υποομάδες υψηλού κινδύνου που έχουν σημασία.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι τείνουν να αντιδρούν διαφορετικά από άλλα άτομα απέναντι σε μια συγκεκριμένη διατροφή. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας καρδιακής νόσου, αλλά η ανησυχία είναι πολύ μικρότερη για τους αδύνατους. Επίσης, το υπερβολικό βάρος και τα παχύσαρκα άτομα συχνά έχουν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα. Αυτό είναι ένα σημάδι μεταβολικής ανθυγιεινότητας που αυξάνει τον κίνδυνο πολλών χρόνιων παθήσεων.

Η παχυσαρκία συχνά θεωρείται παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου. Ωστόσο, δεν είναι η ίδια η παχυσαρκία που αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρκίνο του παχέος εντέρου αλλά τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης. Δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου για παχύσαρκους ανθρώπους που διατηρούν φυσιολογικά επίπεδα ινσουλίνης.

Έτσι οι μελέτες που μετρούν μόνο τις σχέσεις ανάμεσα στην παχυσαρκία και τον καρκίνο του παχέος εντέρου -χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους βαθμούς μεταβολικής υγείας σε αυτούς τους ανθρώπους- μπορεί να παράγουν ανακριβείς εκτιμήσεις του κινδύνου για όλους, υπονομεύοντας ακούσια τους πραγματικούς κινδύνους. Δυστυχώς, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν την κατάσταση ινσουλίνης τους, αν και είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντική για τον κίνδυνο ασθενειών όπως ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Μια άλλη ομάδα των οποίων ο κίνδυνος από τη διατροφή μπορεί να είναι δραματικά υψηλότερος από το μέσο όρο είναι στα άτομα με προ-καρκίνους (μη φυσιολογικά κύτταρα που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου). Το φυλλικό οξύ, για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε ανθρώπους που είναι ελεύθεροι της ασθένειας, αλλά οι υπάρχουσες προκαρκινικές αναπτύξεις στο κόλον είναι πιο πιθανό να μετατραπούν σε καρκίνο όταν υπάρχει υψηλή πρόσληψη φυλλικού οξέος. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν αν έχουν προ-καρκίνο και έτσι υποθέτουν ότι ο κίνδυνος τους είναι ο ίδιος με τους άλλους.

Οι περισσότερες εκστρατείες δημόσιας υγείας δεν λαμβάνουν υπόψη αυτές τις διαφορές μεταξύ των ατόμων. Εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής που περιλαμβάνουν γενετική διαλογή είναι τώρα διαθέσιμα, αν και μόνο λίγα γονίδια είναι επαρκώς κατανοητά για να έχουν οποιαδήποτε πραγματική αξία. .

Πηγή: The convessation

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019, 00:43