Ζήσης Ψάλλας

Στη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλή κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μικρότερο όγκο εγκεφάλου και αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη διεξήχθη στο Australian Centre for Precision Health από μια ομάδα διεθνών ερευνητών και αξιολόγησε τις επιπτώσεις του καφέ στον εγκέφαλο. Βασίστηκε σε δεδομένα κατανάλωσης καφέ σε 398.646 συμμετέχοντες στη ΗΒ Biobank (ηλικίας 37-73 ετών), συμπεριλαμβανομένων 17.702 με πληροφορίες μαγνητικής τομογραφίας.

Εκείνοι που έπιναν πάνω από 6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 53% αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Η ερευνήτρια Kitty Pham, είπε ότι η έρευνα παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τη δημόσια υγεία.

Η άνοια είναι μια εκφυλιστική κατάσταση του εγκεφάλου που επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη, τη συμπεριφορά και την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών εργασιών. Περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται με άνοια παγκοσμίως κάθε έτος. Στην Αυστραλία, η άνοια είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου, με περίπου 250 άτομα να διαγιγνώσκονται κάθε μέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια κατάσταση όπου η παροχή αίματος στον εγκέφαλο διακόπτεται, με αποτέλεσμα την εγκεφαλική βλάβη και την απώλεια λειτουργίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας στους τέσσερις ενήλικες άνω των 25 ετών θα υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο στη διάρκεια της ζωής του. Τα στοιχεία δείχνουν ότι 13,7 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν εγκεφαλικό επεισόδιο φέτος με 5,5 εκατομμύρια να πεθαίνουν.

Ενώ η μελέτη αυτή δεν φέρνει καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ, τα πάντα έχουν να κάνουν με την εξισορρόπηση. “Αυτή η έρευνα παρέχει ζωτικές γνώσεις σχετικά με τη βαριά κατανάλωση καφέ και την υγεία του εγκεφάλου, αλλά όπως και με πολλά πράγματα στη ζωή, η μετριοπάθεια είναι το κλειδί” είπαν οι ερευνητές. 

Μαζί με άλλα γενετικά στοιχεία και μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν έντονα ότι η υψηλή κατανάλωση καφέ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου. Ενώ οι ακριβείς μηχανισμοί δεν είναι γνωστοί, ένα απλό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρούμαστε ενυδατωμένοι και να θυμόμαστε να πίνουμε λίγο νερό μαζί με τον καφέ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης