Ζήσης Ψάλλας

Η αρχή του καλοκαιριού είναι εδώ, και αρχίζουν να γίνονται τα πρώτα σχέδια διακοπών. Αλλά ένα πράγμα που μπορεί να συμβεί στις διακοπές είναι να πάρετε κιλά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γεωργίας αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι που ζυγίζονται καθημερινά σε περιόδους που είναι πιο πιθανό να απολαύσουν το φαγητό τους – οι διακοπές, για παράδειγμα – διατηρούν με μεγαλύτερη επιτυχία το βάρος τους ή χάνουν κιόλας.

Σε μια μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity, οι ερευνητές χώρισαν 111 ενήλικες 18-65 ετών σε δύο ομάδες, ενώ η μία ομάδα κλήθηκε να ζυγίζεται καθημερινά. Αυτό έγινε για 14 εβδομάδες που περιελάμβαναν τις διακοπές των Χριστουγέννων, μια περίοδο κατά την οποία αυξάνεται η πρόσληψη θερμίδων.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης, οι συγγραφείς της μελέτης ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να προσπαθήσουν να διατηρήσουν το αρχικό τους βάρος κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Οι ερευνητές δεν τους έδωσαν συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να το κάνουν αυτό. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο τέλος της παρέμβασης και μετά από μια περίοδο παρακολούθησης 14 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που ζύγιζαν καθημερινά μπόρεσε να διατηρήσουν ή και να χάσουν βάρος. Η ομάδα ελέγχου, από την άλλη πλευρά, κέρδισε βάρος.

«Οι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στις διαφορές μεταξύ του τωρινού εαυτού τους και του προτύπου ή του στόχου τους», δήλωσε η Michelle vanDellen, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο University of Georgia. «Όταν βλέπουν ασυμφωνία, τείνουν αλλάζουν σε συμπεριφορά. Το καθημερινό ζύγισμα καταλήγει να το κάνει αυτό με έναν πραγματικά ξεκάθαρο τρόπο».

Η έρευνα δείχνει ότι οι ενήλικες συχνά κερδίζουν κατά την περίοδο των διακοπών – για την περίοδο των Χριστουγέννων είναι μεταξύ 0,4 και 0,9 κιλών. Οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι συχνά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο βάρος. Αυτός ο τύπος κέρδους βάρους μπορεί να είναι σωρευτικός.

“Όταν βλέπετε τη ζυγαριά κάθε μέρα το πρωί θα σκεφτείτε δύο φορές πριν φάτε το τρίτο μπισκότο πριν από το κρεβάτι κι αυτό είναι καλό”, δήλωσε ο Charlie Seltzer, γιατρός που ειδικεύεται σε θέματα παχυσαρκίας στη Φιλαδέλφεια.

Πηγή: Effect of the Holiday Season on Weight Gain: A Narrative Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης