Ζήσης Ψάλλας

Η διαλείπουσα νηστεία είναι ένα πρότυπο διατροφής που περιλαμβάνει περιόδους νηστείας ακολουθούμενες από κανονική διατροφή. Αυτός ο τρόπος διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, να μειώσετε τον κίνδυνο ασθένειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μεταβολισμός είναι ένας όρος που περιγράφει σε όλες τις χημικές αντιδράσεις στο σώμα σας.  Ωστόσο η λέξη «μεταβολισμός» υπονοεί πολλές φορές τον μεταβολικό ρυθμό, δηλαδή τον αριθμό των θερμίδων που καίμε. Όσο υψηλότερος είναι είναι ο μεταβολικός ρυθμός, τόσο περισσότερες θερμίδες καίμε και τόσο πιο εύκολο είναι να χάσουμε βάρος.

Μια ανασκόπηση του 2014 διαπίστωσε ότι η διαλείπουσα νηστεία θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν 3-8% του σωματικού τους βάρους σε 3–24 εβδομάδες. Μια άλλη ανασκόπηση, το 2016, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι μια καλύτερη προσέγγιση για την απώλεια βάρους από τις δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η προσέγγιση για το φαγητό μπορεί επίσης να ωφελήσει τον μεταβολισμό σας.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να δοκιμάσετε διαλείπουσα νηστεία. Μερικοί άνθρωποι ακολουθούν τη δίαιτα 5: 2, η οποία περιλαμβάνει νηστεία για δύο ημέρες την εβδομάδα. Άλλοι ασκούν νηστεία εναλλακτικής ημέρας (μία μέρα τρώνε και την άλλη όχι) ή τη μέθοδο 16/8 (τρώνε όλο το φαγητό τους σε διάστημα οκτώ ορών ενώ στις υπόλοιπες 16 ώρες καταναλώνουν μόνο νερό ή τσάι ή καφέ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η παράλειψη των γευμάτων θα κάνει το σώμα σας να προσαρμοστεί μειώνοντας τον μεταβολικό του ρυθμό για εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι γνωστό ότι πολύ μεγάλες περιόδους χωρίς φαγητό μπορούν να προκαλέσουν πτώση του μεταβολισμού.

Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι η νηστεία για μικρές περιόδους μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τον μεταβολισμό σας και όχι να τον επιβραδύνει. Μία μελέτη σε 11 υγιείς άνδρες διαπίστωσε ότι μια νηστεία 3 ημερών στην πραγματικότητα αύξησε τον μεταβολισμό τους κατά ένα εντυπωσιακό 14%. 

Οι μύες είναι κυρίως αυτοί που είναι κυρίως μεταβολικά ενεργοί και βοηθούν στη διατήρηση ενός υψηλότερου μεταβολικού ρυθμού. Υποστηρίζεται ότι η διαλείπουσα νηστεία θα μπορούσε να διατηρήσει τη μυϊκή μάζα καλύτερα από τον συνεχή περιορισμό θερμίδων λόγω της επίδρασής της στις ορμόνες καύσης λίπους. Συγκεκριμένα, η αύξηση της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της νηστείας θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, ακόμη και αν χάσετε βάρος.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης