Ζήσης Ψάλλας

Νέα έρευνα σε ένα μοντέλο ποντικών παχυσαρκίας που προκαλείται από την υπερφαγία διαπιστώνει ότι η χρονικά περιορισμένη σίτιση βελτιώνει τους δείκτες της υγείας των νεφρών και των αγγείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα στο συνέδριο της Αμερικανικής Φυσιολογικής Εταιρείας (APS) και της Αμερικανικής Εταιρείας για τον Έλεγχο της Νεφρικής Λειτουργίας.

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ τάισε ποντίκια είτε με μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά είτε με κανονική διατροφή. Τα ποντίκια που ανέπτυξαν παχυσαρκία επειδή ακολουθούσαν τη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Τα μισά διατήρησαν συνεχή πρόσβαση στο φαγητό και τα άλλα μισά είχαν περιορισμένη πρόσβαση μέσα σε 12 ώρες -7 μ.μ. έως τις 7 π.μ.

Τα χρονικά περιορισμένα ποντίκια παρουσίασαν αρκετές βελτιώσεις στην υγεία των νεφρών τους σε σύγκριση με τα άλλα ποντίκια παρότι η δίαιτα ήταν υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Απέκκριναν λιγότερη ποσότητα από έναν βασικό δείκτη νεφρικής βλάβης. Έδειξαν λιγότερη βλάβες. Τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στα νεφρά τους είχαν αυξήσεις στο μεταβολικό συνένζυμο, NAD+ και η ενεργοποίηση του βασικού μεταβολικού ενζύμου, AMPK, ήταν παρόμοια με αυτή των ποντικών με κανονική διατροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο περιορισμός του χρόνου της υψηλής πρόσληψης λίπους μειώνει τη νεφρική βλάβη και αυξάνει τον νεφρικό αγγειακό μεταβολισμό, είπαν οι ερευνητές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης