Ζήσης Ψάλλας

Τα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτες πλούσιες σε ζάχαρη εμφάνισαν χειρότερη κολίτιδα, έναν τύπο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κολίτιδα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ και σε άλλες δυτικές χώρες», είπε ο Hasan Zaki, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό από την άποψη της δημόσιας υγείας».

Οι ερευνητές του UT Southwestern τάισαν ποντίκια με διάλυμα νερού με συγκέντρωση 10% από διάφορα σάκχαρα -γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη- για επτά ημέρες. Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που είτε είχαν γενετική προδιάθεση να αναπτύξουν κολίτιδα είτε αυτά που έλαβαν μια χημική ουσία που προκαλεί κολίτιδα, ανέπτυξαν πιο σοβαρά συμπτώματα όταν τους χορηγήθηκε προηγουμένως ζάχαρη.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές γονιδιακής αλληλουχίας για να προσδιορίσουν τους τύπους και τον επιπολασμό των βακτηρίων που βρίσκονται στο παχύ έντερο των ποντικών πριν και μετά τη λήψη του σχήματος ζάχαρης. Αφού έλαβαν ζάχαρη για επτά ημέρες, όσα έλαβαν σακχαρόζη, φρουκτόζη και, ειδικά γλυκόζη εμφάνισαν σημαντικές αλλαγές στον μικροβιακό πληθυσμό του εντέρου τους. Τα βακτήρια που είναι γνωστό ότι παράγουν ένζυμα αποικοδόμησης της βλέννας, όπως το Akkermansia, βρέθηκαν σε μεγαλύτερους αριθμούς, ενώ ορισμένα άλλα είδη που θεωρούνται καλά βακτήρια και βρίσκονται στο έντερο, όπως ο Lactobacillus μειώθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές κατέγραψαν στοιχεία λέπτυνσης του στρώματος της βλέννας που προστατεύει την επένδυση του παχέος εντέρου καθώς και σημάδια μόλυνσης από βακτήρια. Το στρώμα βλέννας προστατεύει τον ιστό του εντερικού βλεννογόνου από τη διήθηση της μικροχλωρίδας του εντέρου. Η υψηλότερη αφθονία βακτηρίων που αποδομούν τη βλέννα σε ποντίκια που υποβλήθηκαν σε λήψη γλυκόζης είναι, επομένως, ένας πιθανός κίνδυνος για τον φραγμό της εντερικής βλέννας.

«Λόγω της διάβρωσης του στρώματος της βλέννας, τα βακτήρια του εντέρου βρίσκονταν σε στενή γειτνίαση με το επιθηλιακό στρώμα του παχέος εντέρου σε ποντίκια που έλαβαν γλυκόζη», αναφέρει η μελέτη. 

Αν και η γλυκόζη είχε τη μεγαλύτερη επίδραση, «και τα τρία απλά σάκχαρα άλλαξαν σημαντικά τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου». Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου τόσο των ανθρώπων όσο και των ποντικών μπορεί να αλλάξει γρήγορα με μια αλλαγή στη διατροφή. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης