Ζήσης Ψάλλας

Οι επιστήμονες λένε ότι ένα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πρωινό και χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μεγάλη αιχμή του σακχάρου στο αίμα που ακολουθεί το πρωινό οφείλεται στην έντονη αντίσταση στην ινσουλίνη το πρωί σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 κι επειδή τα τυπικά τρόφιμα πρωινού στον δυτικό κόσμο – π.χ. δημητριακά, τοστ και φρούτα- είναι υψηλά σε υδατάνθρακες», λέει ο Jonathan Little, από το University of British Columbia.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, με καλά ελεγχόμενο διαβήτη τύπου 2, ολοκλήρωσαν δύο πειραματικές ημέρες διατροφής. Τη μια μέρα έφαγαν μια ομελέτα για πρωινό και μια άλλη μέρα έφαγαν βρώμη και κάποια φρούτα. Ένα ταυτόσημο γεύμα και δείπνο παρέχονταν και στις δύο ημέρες.

Αυγά και γλυκόζη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνεχής παρακολούθηση της γλυκόζης -με μια μικρή συσκευή που συνδέεται με την κοιλιά και μετρά τη γλυκόζη κάθε πέντε λεπτά- χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση της γλυκόζης του αίματος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης τις εκτιμήσεις της πείνας τους, της πληρότητας και της επιθυμίας να φάνε κάτι γλυκό ή αλμυρό.

Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ενός πρωινού πολύ χαμηλών υδατανθράκων και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αποτρέπει πλήρως την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά το πρωινό και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βελτιώσει τη σταθερότητα των μετρήσεων της γλυκόζης για τις επόμενες 24 ώρες.

«Ο περιορισμός των υδατανθράκων σε λιγότερο από το 10% στο πρωινό θα βοηθήσει να αποφευχθεί η απότομη άνοδος της γλυκόζης μετά από αυτό το γεύμα», λέει ο Little. «Ήμασταν λίγο έκπληκτοι που αυτό είχε αρκετή επίδραση ώστε ο συνολικός έλεγχος της γλυκόζης και η σταθερότητά της βελτιώθηκαν. Γνωρίζουμε ότι οι μεγάλες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα είναι βλαπτικές για τα αιμοφόρα αγγεία, τα μάτια και τα νεφρά. Οι χαμηλοί υδατάνθρακες στο πρωινό γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι ένας πρακτικός και εύκολος τρόπος για να στοχεύσετε την μεγάλη αιχμή της γλυκόζης μετά το πρωινό και να μειώσετε τις σχετικές επιπλοκές».

H μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης